Antena 3 CNN Economic Biz News Business Gazprom şi Eni vor construi un nou gazoduct către Europa

Gazprom şi Eni vor construi un nou gazoduct către Europa

Gazprom şi Eni vor construi un nou gazoduct către Europa
21 Noi 2007   •   16:24

Grupul rus Gazprom şi compania italiană Eni vor încheia joi un acord privind construcţia unui nou gazoduct, South Stream. Acesta va trece pe sub Marea Neagră şi va transporta gaze din Rusia către Europa, au declarat surse apropiate discuţiilor, citate de Reuters. Acordul va fi semnat în cursul vizitei premierului italian Romano Prodi în Rusia, pentru convorbiri cu preşedintele Vladimir Putin. Gazprom este cel mai mare furnizor de gaze la nivel mondial. Împreună cu Eni ruşii au prezentat, în iunie, un plan preliminar de construcţie a South Stream, cu o lungime de 900 de kilometri. Conducta va porni din Rusia, va trece pe sub Marea Neagră până la litoralul Bulgariei. De aici, un tronson va merge spre Austria şi Slovenia, iar un altul către sudul Italiei.

Exploatările ruseşti operate de Eni vor constitui o parte din gazele livrate prin intermediul noii conducte, care va avea o capacitate anuală de 30 de miliarde de metri cubi. Conform analiştilor, planul celor două companii este o încercare de a submina proiectul concurent Nabucco, care prevede construcţia unui gazoduct care să aprovizioneze cu gaze sudul Europei, prin intermediul Turciei. Considerat important pentru diversificarea furnizorilor de gaze ai Europei, proiectul Nabucco, este deţinut de un consorţiu format din compania austriacă OMV, grupul ungar MOL, operatorul Botas din Turcia, precum şi companiile Bulgargaz şi Transgaz, din Bulgaria şi România.

Gazprom intenţiona de mai mult timp să creeze o rută alternativă de transport a gazelor, pe lângă conductele care tranzitează Ucraina şi Belarus. Pe sub Marea Baltică va trece North Stream, cea de-a doua conductă care urmează să fie construită de grupul rus în colaborare cu Germania, prin intermediul unui consorţiu format de grupurile germane E.ON şi BASF şi compania olandeză Gasunie.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close