Alexei Miller a declarat pentru Congresul de Afaceri European, din Franţa, că au existat propuneri din partea unor ţări din Europa, de a diversifica sursele de energie. El a afirmat însă că premisa că oricare dintre aceste surse alternative ar fi mai accesibilă decât gazul rusesc, este falsă.
Rusia furnizează aproximativ 27 la sută din gazul consumat în UE. În prezent, conductele de gaz tranzitează teritoriul Ucrainei. Gazprom derulează un proiect în parteneriat cu firma italiană Eni, şi a încheiat acorduri cu mai multe ţări din Europa de sud est, printre care Ungaria, Bulgaria sau Grecia, pentru construcţia unor conducte care să transporte gazul prin Marea Neagră şi Balcani, către ţările Europei. Proiectul South Stream ar trebui să fie finalizat în 2013.
De asemenea, Gazprom a anunţat intenţia de a extinde capacitatea conductei North Stream, la peste 55 de miliarde de metri cubi anual. Conducta North Stream, construită în parteneriat cu compania E.ON, pe sub Marea Baltică, va pompa gaz din Rusia direct în Germania.
Antena3.ro