Antena 3 CNN Economic Biz News Business Fuziune energetică între Suez şi Gaz de France

Fuziune energetică între Suez şi Gaz de France

1 minut de citit Publicat la 08:50 03 Sep 2007 Modificat la 08:50 03 Sep 2007
Fuziune energetică între Suez şi Gaz de France
Administratorii grupului energetic franco-belgian Suez şi cei ai grupului francez de utilităţi Gaz de France, controlat de stat, au convenit, duminică seară, fuziunea celor două companii, pe baza unei noi scheme negociate în ultimele zile cu preşedinţia franceză. La aproximativ 28 de luni după anunţul unui proiect iniţial de fuziune, noul acord negociat între Suez şi administraţia preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, prevede separarea activităţilor de mediu (apă şi deşeuri) ale Suez, evaluate la aproximativ 20 miliarde euro, pentru a putea încheia o fuziune între egali cu Gaz de France.

Noul grup rezultat în urma fuziunii, botezat GDF Suez, va fi a patra companie din lume în sectorul energiei, în termeni de valoare bursieră iar statul francez va controla 34 la sută din capital în loc de 31 la sută cât prevede proiectul iniţial. Fuziunea ar urma să devină efectivă la mijlocul lui 2008. Cele două grupuri urmează să organizeze oficial luni dimineaţă o conferinţă de presă în care să anunţe fuziunea.

Înainte de separare de activităţile de mediu, Suez avea o valoare de piaţă de 54 miliarde euro faţă de 36 miliarde euro pentru GDF, controlat în proporţie de 79,8 la sută de statul francez. După separarea sa, Suez Environment, un jucător important pe piaţa din America de Nord, va fi controlat în proporţie de 34 de procente de Suez, alte 14 procente fiind deţinută de o coaliţia de acţionari ce include grupul bancar Credit Agricole şi producătorul de echipamente de energie nucleară Areva.

Acordul convenit duminică seară este diferit de cel anunţat în luna februarie 2006 de guvernul primului ministru francez Dominique de Villepin pentru a proteja Suez de o eventuală ofertă de preluare venită din partea grupului italian Enel.

Secretarul general al preşedinţiei franceze, Claude Guéant, a recunoscut duminică seară că această fuziune înseamnă de fapt finalizarea procesului de privatizare a grupului Gaz de France.

Noua schemă este rezultatul unor negocieri intense între preşedintele Sarkozy care a cerut Suez să se concentreze pe activităţile din sectorul energiei şi directorul general de la Suez, Gérard Mestrallet, care a propus separarea de Suez Environment. În schimb opoziţia de stânga şi sindicatele şi-au exprimat opoziţia faţă de acest proiect, şeful partidului socialist francez, François Hollande, acuzându-l chiar pe Sarkozy că a abandonat promisiunea de a prezerva participaţia statului în cadrul noului grup.

Rompres

×
x close