"Găuri negre cum sunt centrele offshore nu trebuie să mai existe", a declarat premierul francez Francois Fillon, în faţa Adunării Naţionale. "Dispariţia lor trebuie să fie începutul unei reconstrucţii a sistemului financiar internaţional", adaugă Fillon, citat de LesEchos.
La initiativa ministrului francez de Buget, Eric Woerth, şi a ministrului german al Finantelor, Peer Steinbrueck, reprezentanţii a 21 de ţări se vor reuni la Paris pe 21 octombrie, ca să "discute măsurile ce trebuie luate împotriva paradisurilor fiscale", potrivit unui comunicat al ministerului bugetului.
In lume exista circa 50 de paradisuri fiscale, în care sunt "mai mult de 400 de bănci, două treimi din cele 2.000 de fonduri de acoperire şi aproape două milioane de companii paravan", care gestionează "active financiare de 10.000 miliarde dolari", potrivit Transparency International. Suma este de patru ori mai mare decat produsul intern brut al Franţei.
?In aceste centre financiare domneşte opacitatea, absenţa regulilor şi adesea refuzul de a coopera cu alte state?, se arată în comunicat.
Efectul paradisurilor fiscale asupra stabilităţii financiare este enorm. Vânzarile masive ale fondurilor de protecţie împotriva riscurilor, care gestionau la sfârşitul lunii iunie aproape 2.000 de miliarde dolari, stau la baza căderilor bursiere de săptămâna trecută, explica fostul director general al Casei franceze de Depozite. Pe langă vocile europene, şi candidatul democrat la preşedinţia SUA, Barack Obama s-a exprimat contra paradisurilor fiscale. Vocile oficialilor de cele două părţi ale Atlanticului sunt întărite şi de recentele scandaluri care au avut loc în Franţa, Germania sau SUA privind practici de evaziune fiscală de mai multe sute de miliarde de dolari realizate prin intermediul paradisurilor fiscale.
Antena3.ro