Antena 3 CNN Economic Biz News Business Franţa propune, Germania se opune: Europa îşi pregăteşte propriul plan de salvare a sistemului financiar

Franţa propune, Germania se opune: Europa îşi pregăteşte propriul plan de salvare a sistemului financiar

3 minute de citit Publicat la 10:09 03 Oct 2008 Modificat la 10:09 03 Oct 2008
Franţa propune, Germania se opune: Europa îşi pregăteşte propriul plan de salvare a sistemului financiar
Apocalipsa financiară care a cuprins Statele Unite determină ţările din Europa să elaboreze şi de partea cealaltă a Atlanticului un plan de salvare a sistemului financiar, informează Times Online. Iniţiatoarea este Franţa, care ar propune eliberarea a 300 de miliarde de euro pentru a pune pe picioare băncile aflate în colaps. Dacă se va pune în aplicare, de acest plan va beneficia şi România, unde 90% dintre bănci sunt europene.
În ciuda speculaţiilor, ministrul francez al Economiei şi Finanţelor "dezminte categoric informaţiile potrivit cărora Parisul ar vrea să propună un plan european de 300 miliarde euro de salvare a sistemului bancar", spun surse din anturajul ministrului economiei Christine Lagarde, citate de AFP. Lagarde crede, însă, că trebuie protejate statele mici, ale căror bănci sunt ameninţate de faliment, relatează EU Observer.
?Ce s-ar întâmpla dacă o ţară mică din Uniunea Europeană e lovită de colapul financiar? Poate acest stat nici nu are mijloacele să îşi salveze băncile?, a declarat Lagarde pentru Handelsblatt. Ministrul spune că sistemul financiar european ar avea nevoie, totuşi, de reguli de funcţionare mai stricte.
Potrivit altor surse, Olanda ar fi cea care a venit cu ideea celor 300 de miliarde de euro, dar şi aceasta a negat afirmaţia.
Planul va fi supus dezbaterii, sâmbătă, în cadrul unei reuniuni convocate de preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy. La întâlnire, vor participa cele patru state membre ale G7, adică Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, preşedintele Eurogroupe, primul-ministru al Luxemburgului Jean-Claude Juncker şi presşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet, informează AFP.
Merkel nu scrie cecuri în alb pentru băncile în prag de faliment
Împotriva acestui plan se declară Germania. Potrivit AFP, purtătorul de cuvânt al ministerului german de Finanţe spune că ?Germania nu crede nimic bun despre un astfel de plan?. Cancelarul german Angela Merkel a declarat, într-un interviu pentru Daily Bild, că nu va scrie cecuri vreunei bănci.
?Guvernul nu poate şi nu vrea sa acorde cecuri în alb băncilor, chiar dacă acestea s-au comportat responsabil sau nu", a declarat Merkel.
Cancelarul Germaniei mai spune că înţelege ?mania? populară faţă de bancheri, fiind convinsă că "va trebui să fie atrasă, din nou, atenţia asupra responsabilităţii celor care sunt la originea crizei".
De aceeaşi părere este şi presedintele organizaţiei miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker. Acesta a respins, joi, ideea constituirii unui fond european pentru salvarea băncilor aflate în dificultate, în timp ce guvernul olandez sprijină o astfel de iniţiativă.
Din partea Italiei, Silvio Berlusconi, primul-ministru, a declarat că nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte o posibilă criză europeană.
?Băncile şi-au organizat împrumuturile în aşa fel încât oamenii să-şi poata plăti datoriile. Guvernul va opera în toate direcţiile, dar nu vom permite nicio speculaţie care să afecteze sistemul bancar şi depunerile?, a declarat Berlusconi.
De la vârful sistemului financiar european, s-au dat asigurări că piaţa va fi în continuare alimentată cu lichidităţi în această perioadă de instabilitate.
Europa îşi salvează băncile
UniCredit, a patra bancă din Italia, e ţinta presiunilor de pe piaţa internaţională, mai mult de jumătate din veniturile acesteia venind de peste ocean. Alessandro Profumo, directorul UniCredit, spune că banca nu a înregistrat, însă, probleme în ceea ce priveşte lichidităţile. Totuşi, acţiuile UniCredit au căzut, de două ori, luni, revenindu-şi miercuri. Preţul acţiunilor băncii a scăzut cu 40.8% de la începutul anului. Banca Centrală italiană spune că lichiditatea din sistemul bancar este ?satisfăcătoare? pentru moment.
In Germania, Hypo Real Estate, cel mai mare creditor al ţării pe segmentul ipotecilor comerciale, a primit un împrumut de urgenţă în valoare de 35 de miliarde de euro din partea guvernului şi a unor bănci comerciale, acţiunea fiind menită să salveze compania de la un potenţial colaps.
Sursă foto: www.rue89.com
Antena3.ro

×
x close