Europarlamentarii au concluzionat că, în contextul actual, criza alimentară constituie o gravă ameninţare pentru stabilitatea politică din numeroase state din lume. Bruxelles-ul a decis să deblocheze peste 115 milioane de euro pentru a oferi ajutor ţărilor afectate.
O întâlnire pe aceeaşi temă a avut loc şi la Londra. Premierul britanic Gordon Brown a convocat o şedinţă la care au participat peste 30 de experţi internaţionali. El a cerut un plan de acţiune la nivel mondial pentru a combate criza alimentelor. Şefa programului Naţiunilor Unite pentru Alimente a avertizat asupra efectelor devastatoare ale crizei. Experţii internaţionali se tem că, în ţările sărace, lipsa alimentelor ar putea duce la revolte.
Guvernul de la Londra a anunţat deblocarea a 559 de milioane de euro pentru a combate problemele mondiale rezultate din creşterea preţurilor la alimente. Ministrul britanic pentru cooperarea internaţională, Douglas Alexander, a anunţat că banii sunt destinaţi mai ales ajutorării ţărilor sărace, afectate de aceste creşteri ale preţurilor. Şi Comisia Europeană a prezentat în plenul Parlamentului comunistar de la Strasbourg o analiză nu foarte optimistă a efectelor pe care le are criza alimentelor.
Antena 3