?Derularea campaniei de vaccinare pe teritoriul ţării a determinat reducerea focarelor de pestă porcină pe teritoriul României de la 716 focare în 35 de judeţe în 2006, la numai 45 de focare în prezent?, a spus vicepreşedintele ANSVSA, Laszlo Nagy Csutak. Reprezentanţii Patronatului Crescătorilor de Porci au solicitat ANSVSA să ceară CE, până la finele lunii aprilie, întreruperea vaccinării porcilor împotriva pestei în exploataţiile profesionale şi implicit pe o rază de zece kilometri în jurul complexelor de creştere pentru a putea exporta carne şi produse din carne pe piaţa UE. Exportul către ţările din Uniunea Europeană ar putea fi reluat numai după regionalizarea ţării în zone libere de boală. ?Regionalizarea unor anumite zone trebuie corelate cu măsuri de biosecuritate foarte bine puse la punct, ceea ce înseamnă că porcul nu iese, nu se vinde, nu se comercializează. Din păcate sistemul de creştere al porcilor în România nu este încă reglementat, iar boala poate oricând să apară?, a mai precizat Csutak.
La ora actuală în România sunt crescuţi 5,1 milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproape 1,4 milioane porci în exploataţii profesionale şi 3, 8 milioane porci în gospodăriile populaţiei. Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci. Înainte de 1989 în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.
Rompres