Ulterior, însă, indicele Dow Jones s-a redresat spectaculos, iar la închidere a înregistrat o creştere de 2,50 la sută.
Au fost căutate mai ales acţiunile companiilor financiare, care vor beneficia cel mai mult de reducerea masivă a ratei dobânzii, anunţată marţi de Rezerva Federală americană.
Măsura rămâne totuşi controversată: comentatorii marilor publicaţii financiare internaţionale se întrebau ieri dacă Rezerva Federală "nu a cedat în faţa panicii", operând o reducere neobişnuit de amplă - 0,75 la sută.
Banca Centrală Europeană nu pare dispusă să-i urmeze exemplul, deoarece este mai îngrijorată de riscul inflaţiei în zona monedei euro, decât de o eventuală recesiune.
?În orice împrejurări, şi mai ales în vremuri grele, de corecţii şi turbulenţe semnificative pe pieţe, datoria Băncii Centrale este să ofere o ancoră solidă împotriva aşteptărilor inflaţioniste?, a declarat Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene.
Declaraţiile preşedintelui Băncii au readus pesimismul la bursele europene, care şi-au reluat scăderea.
Analiştii financiari cred că, dacă Banca Europeană nu-şi coordonează acţiunile cu Rezerva Federală americană, creşterea economică mondială va avea serios de suferit.
O importantă bancă din Canada a anunţat miercuri că, potrivit analizelor sale, economia Statelor Unite a intrat deja în recesiune -
Antena 3