Nemţii elaborează propriul plan de salvare a economiei
Ministrul de Finanţe german, Peer Steinbrück, pune problema elaborării unui plan pentru a proteja sistemul financiar al ţării sale, anunţă Le Figaro. După eşecul primului plan de salvare a băncii Hypo Real Estate, autorităţile de la Berlin vor să liniştească apele. Astfel, guvernul a anunţat că a depus o garanţie pentru depozite, de aproape 1.600 de miliarde de euro, o sumă fără egal în istoria acestei ţări.
Măsura luată de Germania a încurajat şi alte state să acţioneze în acelaşi mod. Austria, Danemarca şi Suedia au anunţat că vor creşte plafonul de garantare şi că vor oferi acoperire totală pentru depozite, informează Reuters. Cancelarul Angela Merkel a vrut să evite panica ce s-ar fi putut crea printre clienţii din sectorul privat, iar ministrul Steinbrück i-a susţinut decizia. Garanţia depusă este un semnal important că Germania face tot posibilul pentru a calma spiritele pe piaţa financiară.
Problema nemţilor rămâne Hypo Real Estate, care a primit de la stat 50 de miliarde de euro pentru a scăpa de faliment. Suma depăşeşte cu 15 milioane de euro planul iniţial de salvare. Banii au rolul de a stabiliza banca şi, odată cu ea, întreaga piaţă financiară germană. Reuniţi la Berlin, duminică, reprezentanţii băncilor din sectorul privat au ajuns la un acord cu Guvernul pentru a salva Hypo Real Estate.
Acţiunile HRE la Bursa de la Frankfurt au căzut în şedinţa de tranzacţionare de luni, din cauza unor probleme de refinanţare provocate de filiala sa Depfa, răscumpărată în 2007.
50.000 de euro, garanţie pentru fiecare bancă în prag de faliment
Criza financiară a fost dezbătură la Luxembourg de către miniştrii de Finanţe din zona euro. Ei au decis, marţi, să ridice de la 20.000 de euro la 50.000 de euro garanţia minimă pentru băncilor private falimentare, au declarat surse europene pentru AFP. Ţările membre UE s-au angajat să susţină toate marile grupuri financiare aflate în dificultate, pentru a evita extinderea crizei financiare.
Antena3.ro