Antena 3 CNN Economic Biz News Business Este oficial! Nokia investeşte la Cluj

Este oficial! Nokia investeşte la Cluj

Este oficial! Nokia investeşte la Cluj
26 Mar 2007   •   12:28

Compania finlandeză Nokia va investi 60 milioane de euro la Cluj pentru înfiinţarea unei fabrici de telefoane mobile, care îşi va începe producţia cel mai târziu la mijlocul anului viitor. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, şi vicepreşedintele Nokia, Raimo Puntala, au semnat luni, în prezenţa primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu, Memorandumul de înţelegere privind constituirea unui parc industrial. Vicepreşedintele Nokia a precizat că se doreşte crearea unui parc industrial la Cluj, iar lucrările la noua fabrică vor începe chiar în această primăvară, astfel încât primele telefoane mobile să fie produse cel mai târziu la mijlocul anului viitor. În primă instanţă, Nokia va angaja 500 de persoane, urmând ca proiectul să presupună în cele din urmă crearea a 15.000 de noi locuri de muncă, după cum a precizat şi premierul Tăriceanu.

Raimo Puntala a subliniat că Nokia doreşte ca în scurt timp în noul parc industrial să fie prezenţi şi furnizorii şi partenerii săi, parcul industrial urmând să se dezvolte în acest sens. Reprezentantul Nokia şi-a exprimat satisfacţia pentru modul în care a fost finalizat Memorandumul cu autorităţile române, subliniind sprijinul Consiliului Judeţean Cluj şi al Guvernului României. Vicepreşedintele Nokia a subliniat că noua fabrică de la Cluj răspunde nevoii de creştere a capacităţii de producţie a companiei sale. Nokia, a subliniat Puntala, a vândut anul trecut 350 milioane de telefoane mobile, cu 30% mai mult decât anul precedent. Piaţa telefoniei mobile va creşte şi în 2007 cu 10%, aşa încât, pe lângă fabricile Nokia din Ungaria, China şi India, cea de la Cluj va asigura cererea de telefoane Nokia pe piaţa mondială.

Raimo Puntala a mai arătat că selectarea judeţului Cluj pentru noua fabrică Nokia s-a făcut ţinând cont de localizarea foarte bună, de forţa de muncă calificată şi de tradiţia industrială din zonă. Premierul Tăriceanu a subliniat importanţa proiectului pentru România, nu doar prin numărul mare de locuri de muncă pe care le va crea, dar şi prin faptul că investiţia este realizată într-o industrie de vârf, precum cea informaticii şi telecomunicaţiilor. Acest proiect, a spus primul-ministru, se adaugă centrelor de cercetare şi inovare Ericsson şi Microsoft sau centrului de design Renault.

Rompres

×
Citește mai multe din Business
» Vezi toate știrile din Business
Cele mai noi știri
Parteneri
x close