"Ne aşteptăm la creşterea controalelor fiscale. Autorităţile de control vor fi mult mai agresive decât anul trecut, iar companiile trebuie să fie mult mai pregătite decât înainte", a afirmat Milcev.
Acesta a adăugat că înteţirea controalelor vizează o mai bună colectare a veniturilor la bugetul de stat.
Milcev a explicat că există multe grupuri care încearcă să evite plata impozitului pe profit pentru firma profitabilă, prin intermediul transferurilor de bani de la o societate care se află pe profit la o unitate cu pierderi, sau prin supraevaluarea sau subevaloarea unor preţuri intragrup.
"Se observă creşterea solicitărilor autorităţilor privind documentaţia preţurilor de transfer în cadrul controalelor fiscale, indiferent de natura controlului fiscal", potrivit Ernst&Young.
Potrivit unui studiu Ernst&Young, autorităţile fiscale au cerut recalcularea impozitului pe profit în cazul a circa 56% din examinările la nivel global privind preţurile de transfer efectuate începând din 2003.
Milcev consideră că una dintre facilităţile fiscale de care ar putea beneficia companiile în perioada de criză ar putea fi modificarea legii Taxei pe Valoarea Adăugată, prin care plata impozitului indirect la bugetul de stat ar fi amânată pentru companiile care la rândul lor nu au fost plătite de către clienţi.
Cu toate acestea, reprezentantul companiei de consultanţă nu consideră că această măsură va fi adoptată, guvernul având mare nevoie de fonduri.
Garda Financiară a aplicat amenzi şi a confiscat bunuri în valoare totală de 8,351 milioane de lei în urma controalelor efectuate asupra societăţilor comerciale în intervalul 12-18 ianuarie.
Antena3.ro