Motivul este simplu: România nu este o piaţă dezvoltată din punct de vedere financiar, iar băncile din afară se feresc să crediteze băncile de aici. Iar dacă o fac, banii pentru creditele românilor în euro vin mai greu şi sunt mult mai scumpe. Ca să reziste, băncile din România sunt nevoite să mărească, la rândul lor, dobânzile.
Impactul negativ se vede şi în evoluţia cursului de schimb. Marţi, leul a pierdut aproape 400 de lei vechi în faţa euro. Miercuri a mai câştigat 100 de lei vechi. Bancherii susţin că moneda noastră a reacţionat normal şi s-a menţinut cel mai bine în comparaţie cu valutele din regiune. O eventuală depreciere nu trebuie pusă neapărat pe seama crizei financiare, ci poate veni şi din dezechilibrele economiei româneşti.
Criza din Statele Unite nu este un motiv de îngrijorare pentru toţi. Astăzi, premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat convins că prăbuşirea economiei americane nu poate fi decât benefică pentru români. Pentru unii români. Pentru cei dispuşi să cumpere în America, pentru că "o serie de active imobiliare din SUA se vor ieftini".
Bancherii apreciază că abia în a doua parte a anului viitor s-ar putea să se mai liniştească apele. Economiştii, inclusiv guvernatorul băncii centrale americane, aseamănă criza financiară de acum cu marea depresiune economică din 1929. Atunci, o criză financiară s-a transformat în criză economică mondială, care a dus la căderi ale producţiei, falimente în cascadă şi un şomaj extrem de ridicat.
Observator