Antena 3 CNN Economic Biz News Business Efectele crizei economice: producătorii americani de maşini înregistrează scăderi masive ale vânzărilor

Efectele crizei economice: producătorii americani de maşini înregistrează scăderi masive ale vânzărilor

Efectele crizei economice: producătorii americani de maşini înregistrează scăderi masive ale vânzărilor
21 Iun 2008   •   10:00

Situaţia economică mondială începe să afecteze din ce în ce mai multe domenii. După şocurile de pe pieţele financiare şi imobiliare, efectele încep să se resimtă şi în sectorul auto. Toţi marii producători americani de maşini au raportat scăderi masive ale vânzărilor de maşini noi în Statele Unite. Chrysler a acuzat o scădere cu 25% în luna mai, General Motors a comercializat cu 27,5% mai puţine maşini, în vreme ce Ford a raportat o scădere a vânzărilor cu 16%.

În principal, scăderile au survenit pe segmentul maşinilor mari consumatoare de carburanţi. În acelaşi timp, General Motors a prezentat un program de restructurare care include închiderea a patru fabrici de camionete şi SUV-uri, precum şi reducerea numărului de angajaţi.

Criza a ajuns şi în România, unde vânzările de maşini noi au consemnat un declin de 1,6% în primele cinci luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De altfel, Dacia, singurul producător activ din România, a raportat vânzări pe plan local în scădere cu 9,4% pe cinci luni. De asemenea, criza economică internaţională a provocat pierderi băncilor, a dus la căderi masive ale cotaţiilor marilor companii pe burse şi a zguduit puternic pieţele imobiliare.

Unul dintre efectele resimţite la noi în ţară este scăderea preţurilor la apartamentele vechi din Capitală. Acestea s-au ieftinit cu aproximativ 5% în luna mai faţă de aprilie, susţin analiştii. Şi dezvoltatorii de cartiere rezidenţiale, au fost nevoiţi să reducă suprafeţele locuinţelor şi să vîndă apartamente semifinisate pentru a reuşi să atragă cît mai mulţi cumpărători.

Sursa foto: www.bbc.co.uk

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close