De fapt depozitele în valută au crescut şi ele cu 30% şi, luând în calcul deprecierea puternică a euro, asta înseamnă că românii au economisit cam în ceeaşi măsură şi lei şi valută. Problema este că cei care au economisit valută au pierdut. Dar pe total creşterea puternică a economisirii arată clar că veniturile românilor sunt mult peste ceea ce arată indicatorii privind creşterea economică şi nivelul de trai.
Comportamentul lor în relaţia cu banii s-a schimbat însă din mai multe puncte de vedere. E drept că au început să strângă bani, dar asta nu înseamnă că au neglijat consumul. Ba din contră. Numai că pe un model învăţat în anii precedenţi românii îşi cumpără cam totul pe credit. Ar fi şi păcat la ritmul de scădere al valutelor, iar în ultimul an creditele în euro şi dolari au crescut cu 77%. Cum statistica se face în lei, nominal creşterea creditelor în valută a fost chiar mai mare. Creditul în lei, mai accesibil păturilor mai sărace a crescut şi el cu peste 50%.
Interesant este faptul că firmele au făcut mai multe credite în lei decât în valută, dar nici nu au păstrat euro sau dolari prin conturi.
În total populaţia româniei datorează băncilor aproape 16 miliarde de euro, în credite atât în monedă locală cât şi străină, în vreme ce economiile totale ale populaţiei au depăşit pentru prima dată creditele ajungând la 17 miliarde de euro. Este pentru prima dată când economiile sunt mai mari.
Antena 3