Antena 3 CNN Economic Biz News Business Economia mondială, în prag de recesiune: Căderi record la bursele din New York şi Tokio

Economia mondială, în prag de recesiune: Căderi record la bursele din New York şi Tokio

2 minute de citit Publicat la 09:57 16 Oct 2008 Modificat la 09:57 16 Oct 2008
Economia mondială, în prag de recesiune: Căderi record la bursele din New York şi Tokio
Bursa din New York a traversat, miercuri seara, cea mai dură şedinţă de tranzacţionare din ultimii 20 de ani. Pe piaţa capitalurilor s-a instaurat panica: vom avea recesiune. Indicele Dow Jones a căzut cu 7,87 procente. Situaţie la fel de neagră la bursele din Asia. Bursa din Tokio a căzut cu 11.41 procente la închidere, a doua cădere puternică din istorie. La scăderea indicelui Nikkei au contribuit panica de pe pe Wall Street şi zvonurile privind o posibilă recesiune. Pe 20 octombrie 1987, indicele Nikkei pierdea 14,9 procente, după ?Joia neagră?, din Statele Unite.
Şi bursele din Golf au deschis în scădere, indicele DFM al bursei din Dubai pierzând mai mult de 6 procente. Nici pe cealaltă mare piaţă arabă de la Abou Dhabi situaţia nu e îmbucurătoare. Bursa din Emiratele Arabe a deschis în scădere cu 3,5%, ca şi bursa din Mascat (-5,2%).
Bursa din Kuweit, a doua în curs de capitalizare din lumea arabă, şi-a stopat cădere de la deschidere. Indicele general a scăzut cu 0,5 puncte procentuale.
În India, indicele principal al Bursei din Mumbai a căzut cu 5,93%, păstrând tendinţa burselor asiaticd. Indicele Sensex ce cuprinde 30 de valori principale ale bursei, a pierdut mai mult de 640 de puncte la primele tranzacţii, coborând la 10.168,53 de puncte. Deşi statul Indian a injectat 30 de miliarde de dolari în sistemul financiar naţional, bursa nu revine la stadiul iniţial.
Scăderi s-au înregistrat pe toate pieţele asiatice de capitel: Hong Kong (-7,58%), Seul (-8,31%), Shanghai (-3,68%), Singapore (-3,63%), Sydney (-6,94%), Bangkok (-4,94%) şi Taipei (-3,25%).
Conducătorii statelor europene s-au reunit, miercuri, şi au solicitat organizarea unui summit mondial la sfârşitul anului. Tema discuţiilor ? restaurarea sistemului financiar, periclitat de criza din Statele Unite ale Americii. Noua cădere a burselor nu mai este generată de problemele băncilor şi ale instituţiilor de credit, ci de ameninţarea recesiunii. Unii specialişti nu ezită să afirme că recesiunea a şi început.
?Stabilizarea pieţelor financiare este un prim pas important, dar, chiar dacă se stabilizează, cum sperăm, redresarea economică de amploare nu va urma imediat. Activitatea economică încetinise încă dinainte de recenta intensificare a crizei?, a declarat preşedintele Rezervei Federale Ben Bernanke.
Preşedintele George Bush încearcă să redea încrederea poporului american.
?Scopul nostru este să-i convingem pe oamenii de acolo, care văd cum le scad fondurile de pensii, că guvernul a luat măsuri puternice pentru a aduce, a depăşi această criză, ca să putem să ne apucăm să repunem pe picioare această economie?, a declarat liderul de la Casa Albă.
Consumatorii şi oamenii de afaceri reduc investiţiile. Una dintre puţinele consecinţe pozitive este scăderea preţului petrolului, care a coborât sub 70 de dolari pe baril, pentru prima dată din iunie anul trecut.


Antena3.ro

×
x close