Aditivii alimentari sunt substanţe care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, în scopul ameliorării calităţii acestora, sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Aceste substanţe nu sunt ingrediente, se folosesc în cantităţi foarte mici şi au valori nutritive foarte reduse. În schimb, dau un gust plăcut şi o culoare frumoasă.
Pentru înlesnirea etichetării, pe ambalaj nu este trecută denumirea completă a aditivului, aceasta fiind scrisă într-o formă standardizată, acceptată internaţional. Denumirea de pe etichetă este alcătuită din litera E, urmată de o cifră, ceea ce uşurează foarte mult etichetarea în cazul produselor ce conţin mulţi aditivi, sau când aditivii au denumiri foarte lungi.
Institutul de cercetări alimentare a făcut şi o clasificare a E-urilor. Prima categorie este cea a E-urilor suspecte şi periculoase. Nu sunt multe, dar se găsesc în produse de larg consum. Consumate în exces, E102 şi E124 au consecinţe dramatice asupra sănătăţii omului, provocând tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic.
Cele mai răspândite E-uri, conform Institutului de Cercetări Alimentare, sunt cele din categoria E-urilor toxice. Acestea pot fi găsite, de regulă, în produsele alimentare cele mai ieftine. Se găsesc în carnea de hamburgeri, în cartofii deshidrataţi, în fructele confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin, supe concentrate, margarină, gumă de mestecat. Aceste substanţe produc boli intestinale, alergii, măresc nivelul colesterolului şi suprimă din organism mai multe vitamine.
Cele mai periculoase E-uri sunt cele considerate a fi vinovate de producerea cancerului. Acestea se găsesc de obicei în dulciuri, în sarea de lămâie, guma de mestecat, băuturi răcoritoare. Consecinţele consumării alimentelor care conţin aditivi pot fi deosebit de periculoase. Există însă şi aditivi alimentari care nu au nici un efect negativ asupra sănătăţii omului. Ba chiar, în anumite cazuri, au un efect benefic. Aceste E-uri sunt extrase, în general, din plante, prin procese care nu modifică proprietăţile substanţelor.
Conform unui sondaj, 76% dintre consumatori au auzit despre E-urile din alimente. Cel mai puţin informate sunt persoanele de peste 56 de ani, iar cei mai informaţi sunt cei cu studii superioare. 37% dintre cei chestionaţi consideră că doar unele E-uri sunt nesănătoase, 34% cred că toate sunt nesănătoase pentru organism, iar 29% nu au ştiut sau nu au răspuns. Conform aceluiaşi sondaj, doar 28% dintre români spun că verifică etichetele alimentelor atunci când merg la cumpărături.
Antena 3