Din 2010, companiile nu mai trebuie să depună situaţiile financiare anuale şi la administraţiile fiscale. Aparent, decizia vine în sprijinul firmelor, pentru că le scuteşte de corvoada unor drumuri şi cozi în plus. Totuşi, situaţia este chiar mai complicată decât era în anii trecuţi. Motivul este că firmele vor trebui să depună la Finanţe un alt tip de raportare financiară, iar conţinutul acesteia nu a fost încă făcut public de autorităţi.
Pe site-ul ministerului există un proiect de ordin în acest sens, care nu a fost aprobat, deşi anul financiar s-a încheiat acum o lună.
?Dacă ar fi să luăm în considerare trendul din ultima perioadă privind aprobarea actelor normative, ordinul va fi publicat cel mai probabil cu câteva zile înainte de expirarea termenului legal de depunere. Până atunci, aşa cum deja ne-am obişnuit, va fi o ceaţă totală?, declară Sorin Istrate, managing partner Contexpert.
Situaţia va fi şi mai dificilă pentru firme dacă se va dovedi, după cum spun reprezentanţii ministerului, că noul tip de raportări va fi substanţial diferit de situaţiile care se întocmesc pentru Registrul Comertului. Potrivit aceloraşi surse, din această cauză ministerul ar putea să nu aprobe publicarea actului normativ.
Din 2007, companiile ar fi trebuit să depună situaţiile financiare anuale doar la Registrul Comerţului, după cum se stabilise prin modificările aduse legii societăţilor comeciale. Intenţia iniţială a fost o simplificare a sistemului de depunere. Însă din lipsa unui sistem informatic performant, prevederea a fost amânată până acum. Prin urmare, Registrul Comerţului va trimite documentele electronic la Finanţe, nu firmele.
Totodată, legea contabilităţii prevede că, pentru asigurarea informaţiilor destinate sistemului instituţional al statului, societăţile comerciale trebuie să depună la Finanţe un raport anuală al cărui conţinut va fi stabilit prin ordin al ministrului. Aici apar problemele, iar Finanţele nu se grăbesc să le clarifice.
?Având în vedere că este posibil ca în continuare să se solicite o raportare anuală şi la Finanţe, potrivit prevederilor din legea contabilităţii, avantajul de a depune doar la Registru este practic anulat. Mai mult, dacă situaţiile cerute de administraţia financiară vor fi diferite de cele de la Registru, contribuabilii se vor afla în situaţia de a munci de două ori pentru a oferi aceleaşi informaţii în formate diferite?, e de părere Sorin Istrate.
Mai mult, pot apărea neajunsuri în relaţiile cu terţii. Firmele trebuie să transmită băncilor şi, uneori, chiar si partenerilor de afaceri, copii de pe situaţiile financiare anuale depuse la Finanţe.
Antena3.ro