Antena 3 CNN Economic Biz News Business Directorul general al FMI, despre criza financiară: Greul abia acum vine

Directorul general al FMI, despre criza financiară: Greul abia acum vine

1 minut de citit Publicat la 20:52 17 Sep 2008 Modificat la 20:52 17 Sep 2008
Directorul general al FMI, despre criza financiară: Greul abia acum vine
Etapa cea mai gravă a crizei financiare ar putea avea loc de acum înainte. Este avertismentul directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn. Acesta crede că tot mai multe instituţii importante din acest sector s-ar putea confrunta cu dificultăţi în următoarele luni.

Strauss-Kahn a făcut aceste declaraţii după ce Rezerva Federală americană a anunţat împrumutul pentru AIG de 85 de miliarde de dolari în schimbul preluării a 80% din companie. Chiar dacă a refuzat un ajutor pentru Lehman Brothers, acum FED-ul este implicat în salvarea altor instituţii. Se discută cu potenţiali investitori pentru preluarea Washington Mutual, un fond în pericol de a falimenta. În acest caz potenţialii cumpărători vor un ajutor federal la preluare.

Între timp vulturii financiari se "hrănesc" din cadavrul Lehman. Barclays va prelua unele active deţinute de Lehman Brothers în SUA, pentru 1,75 miliarde dolari, printe care şi sediul central. Mai multe companii şi-au anunţat intenţia de a cumpăra active viabile ale fostei bănci.

Pentru a nu ajunge în situaţia de a negocia cu spatele la perete, Morgan Stanley a început diligenţele devreme. Banca de investiţii a anunţat că este deschisă unei fuziuni şi caută un partener bine capitalizat. Morgan valorează cu 46% mai puţin decât la începutul anului şi în alte condiţii ar fi fost victimă sigură într-o preluare ostilă. Acum trebuie să bată la uşi pentru a fi cumpărată.Eforturile Statelor Unite de a stabiliza sistemul financiar şi piaţa locuinţelor au costat circa 700 de miliarde de dolari şi factura este posibil să crească.

Mişcări serioase se produc şi dincoace de ocean. Banca britanică HBOS a anunţat că vrea să cumpere Lloyds TSB, o bancă de credit ipotecar, aflată în mare dificultate. Chiar dacă nu va scăpa de urgie, Europa este totuşi ceva mai bine poziţionată decât America.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, organizaţie care reuneşte miniştrii de Finanţe din zona euro, consideră că nu s-a sfârşit încă această criză de pe pieţele financiare, dar că ea nu ameninţă să conducă la intrarea economiei europene în recesiune. Avantajul este că sistemul financiar european este mai stabil şi nu dispune de atât de multe investiţii riscante ca Statele Unite.

Antena 3

×
x close