Antena 3 CNN Economic Biz News Business Dezvoltatorii imobiliari se tem de noile norme de creditare

Dezvoltatorii imobiliari se tem de noile norme de creditare

1 minut de citit Publicat la 18:57 22 Sep 2008 Modificat la 18:57 22 Sep 2008
Dezvoltatorii imobiliari se tem de noile norme de creditare
Noile norme de creditare i-au cam speriat pe dezvoltatorii imobiliari. Cu câteva zile înainte de implementarea noilor norme, companiile imobiliare îşi împing pur şi simplu clienţii pe uşile băncilor, pentru a contracta creditele pe vechile norme. Nu de alta, dar în noile baremuri, unii nu vor mai putea să se împrumute.

Cu cât se apropie momentul în care vor fi implementate normele BNR, cu atât mai implicaţi devin dezvoltatorii imobiliari, dar şi băncile, în rezolvarea dosarelor de credit. Mulţi şi-au învăţat clienţii, încă din vară, să îşi depună dosarul de credit chiar dacă urmează să îşi cumpere apartamentul abia anul viitor. Important este să ai aprobarea pe sumă, căci pe noile norme sumele vor fi mai mici.

Iar strategia pare să funcţioneze. Chiar dacă bancherii o ştiu pe a lor, iar clientul nu este neapărat lipsit de surprize neplăcute. O aprobare de principiu nu înseamnă că vei primi şi suma la momentul contractului. Locuinţele noi nici nu pot fi intabulate înainte de finalizarea construcţiei. Iar banca dă de fapt acum o aprobare în orb pentru un potenţial client. Unul viitor.

E vorba, aşadar, de o perioadă destul de lungă până la momentul în care vezi şi banii pentru apartament în cont. Doar că noile norme de creditare intră în vigoare în octombrie, iar peste 9 sau 12 luni, banca va lua din nou dosarele clienţilor la puricat.

O a doua capcană constă în faptul că unele bănci finaţatoare percep şi un comision pe toată durata construcţiei, din momentul în care s-a făcut cererea de credit ipotecar.

În acest moment, românii au în bănci cereri de credite pentru locuinţe deja aprobate de peste un miliard de euro. Mulţi cred că au creditul aranjat. Noile norme de creditare, care vor intra în vigoare în exact două săptămâni, reduc plafonul de creditare cu 10-15%. Cu atât se vor reduce şi sumele obţinute pentru case şi apartamente. Va fi probabil cea mai importantă influenţă asupra pieţei imobiliare.

Observator

×
Etichete: BNR
x close