Antena 3 CNN Economic Biz News Business Dell va concedia 8.800 de angajaţi

Dell va concedia 8.800 de angajaţi

Dell va concedia 8.800 de angajaţi
01 Iun 2007   •   10:09

Grupul american Dell, al doilea producător mondial de calculatoare personale, a anunţat că va concedia aproximativ 10% din efectivul de salariaţi în următoarele 12 luni. Ţinând cont de salariaţii temporari şi cei permanenţi, Dell are în prezent 88.100 de angajaţi. Programul de concedieri anunţat ar putea să se traducă prin disponibilizarea a 8.800 de persoane, deşi grupul Dell nu a dat publicităţii cifrele precise. ?Disponibilizările vor varia în funcţie de regiuni, sectoare de activitate şi posturi, ţinând cont de consideraţii economice, dar şi de exigenţele legale locale?, a precizat grupul Dell.

De mai multe luni, Dell trece printr-o perioadă agitată, acţiunile sale au pierdut 53%, în 18 luni, şi a pierdut şi titlul de lider mondial pe piaţa PC-urilor, în faţa rivalului Hewlett-Packard (HP). Pentru a redresa situaţia, la sfârşitul lunii ianuarie societatea a decis să-l înlocuiască pe preşedintele director general Kevin Rollins cu fondatorul companiei Michael Dell, revenit în fruntea companiei începând cu 31 ianuarie. În plus, Dell a renunţat la politica de vânzări directe şi va începe să vândă ordinatoare şi prin magazinele Wall-Mart, cel mai mare grup de retail din lume.

După un trimestru patru 2006 cu rezultate dezastruoase, Dell a anunţat că în primul trimestru al acestui an un profit net în scădere până la 759 milioane dolari, în ciuda unei creştere a cifrei de vânzări cu 2,6%. În trimestrul precedent, vânzările Dell au scăzut cu 5,2%, iar profitul net a scăzut cu 33%, în special din cauza unei recul de 18% a vânzărilor de calculatoare de birou.

În ultimii ani, sectorul high-tech din SUA a cunoscut mai multe valuri de concedieri masive. Miercuri, fabricantul de telefoane mobile Motorola a anunţat eliminarea a 4.000 de locuri de muncă suplimentare, ceea ce ridică la 11 procente din efectivele sale numărul disponibilizărilor anunţate în ultimii doi ani. În luna septembrie 2006 gigantul Intel, cel mai mare producător de procesoare, a anunţat concedierea a 10.500 de locuri de muncă, aproximativ 10% din personal, până la mijlocul lui 2007.

În vara lui 2005, Hewlett-Packard a decis şi el să disponibilizeze 14.500 de angajaţi, 10 la sută din personal. Aceasta la câteva luni după ce grupul IBM a anunţat eliminarea a 14.500 de locuri de muncă, cinci la sută din efective.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close