Antena 3 CNN Economic Biz News Business Declin alarmant pe piaţa bursieră internaţională

Declin alarmant pe piaţa bursieră internaţională

Declin alarmant pe piaţa bursieră internaţională
11 Aug 2007   •   12:30

Aproape toate marile burse ale lumii au înregistrat joi scăderi severe ale cursurilor. La New York, indicele Dow Jones a pierdut aproape 400 de puncte, una din cele mai mari reduceri din acest an. Tendinţa s-a menţinut şi astăzi, la deschiderea burselor din Asia. Declinul a fost declanşat de o mare bancă franceză, BNP Paribas, care a anunţat, joi dimineaţă, ?îngheţarea? a trei fonduri de investiţii pe piaţa aşa-numitelor ?credite ipotecare cu riscuri? din Statele Unite.

Această piaţă trece printr-o criză gravă: tot mai multe familii ajung să nu-şi mai poată restitui creditele pentru locuinţe. Anunţul băncii franceze a readus criza în centrul atenţiei şi i-a alarmat pe investitori, care au început să-şi vândă acţiunile. Bursa de pe Wall Street a încasat în plin şocul, urmată de bursele europe şi sud-americane. Doar cele asiatice au evitat pierderile deoarece s-au închis înaintea anunţului băncii franceze. Banca Centrală Europeană a reacţionat imediat şi a introdus în circuitul monetar aproape 95 de miliarde de euro, pentru a evita o criză de lichidităţi. Banca federală americană a procedat la fel, dar numai cu 24 miliarde de dolari. Analiştii financiari îi sfătuiesc pe investitori să-şi păstreze calmul.

Alec Young, analist bursier, dă asigurări: "Le-am recomanda investitorilor să stea liniştiţi până trece valul, deşi pe termen scurt ne aşteptăm să continue variaţiile". La fel de optimist este şi preşedintele Bush, care a amintit joi, înainte de a pleca în vacanţă, că atât economia americană, cât şi cea mondială în general sunt în creştere. Ca o ironie a sorţii, indicele Dow Jones a scăzut la doar trei săptămâni după ce depăşise pragul istoric de 14.000 de puncte.

Antena 3



×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close