Piata romaneasca de arta a crescut in acest an cu peste 60%, pana la 13,6 milioane de euro, 2011 fiind un an istoric pentru tranzactiile cu arta din Romania, potrivit casei de licitatii Artmark, cel mai mare jucator de pe piata locala.
Artmark a avut in acest vanzari totale, prin licitatie, de 10,63 milioane de euro, suma ce reprezinta 78% din valoarea pietei de vanzari publice, aproape dublu fata de anul trecut, cand a inregistrat vanzari de 5,5 milioane de euro si o cota de piata de 66%.
Anul curent a adus mai multe recorduri, printre care cel mai mare pret de adjudecare al unei lucrari de arta romaneasca: 290.000 de euro pentru picture “In iatac” de Nicolae Tonitza. Pragul de 200.000 de euro fusese depasit in primavara de picturile “Carciuma la Rucar” si “La marginea padurii” de Nicolae Grigorescu, care deveneau la acel moment cele mai scumpe opere de arta romaneasca, fiind adjudicate cu 230.000 de euro si, respectiv, 200.000 de euro. Recordurile acestea nu au rezistat decat o luna, deoarece o alta pictura a aceluiasi autor, “Fara cu margele rosii (Tarancuta odihnindu-se)”, obtinea 270.000 de euro si urma sa ocupe prima pozitie in top pentru urmatoarele opt luni.
Licitatia de Iarna din aceasta luna a schimbat ierarhia, pictura „In iatac” de Nicolae Tonitza marcand un record atat pentru opera artistului, cat si pentru piata de arta din Romania.
“Transformarea neasteptata a clasamentului, care il gaseste pe Tonitza pe primul loc, vine la exact trei ani distanta de cand pictura sa „Fetita cu funda roz” realiza prima vanzare de sase cifre, cu suma de 120.000 €, si stabilea un record de autor si de piata”, au precizat reprezentantii Artmark.
Licitatiile principale Artmark, desfasurate in fiecare anotimp, au adus in 2011, vanzari totale intre 1 si 1,6 milioane de euro, in fiecare dintre cele patru evenimente, la care se adauga totalul de aproximativ 1,3 milioane de euro al Licitatiei de Impresionism si Postimpresionism Romanesc din septembrie. Astfel, cea mai mare cifra de vanzari a unei licitatii de arta din Romania a fost adusa de Licitatia de Iarna 2011, care a totalizat 1,605 milioane de euro urmata indeaproape de Licitatia de Vara, cu un total de 1,602 milioane de euro.
In ceea ce priveste ratele de adjudecare inregistrate in cadrul celor 25 de licitatii organizate de Artmark, media a fost de 86%, dar s-a atins si un procent de 100% in cadrul Licitatiei Colectiei Nicolae si Hrisanti Petresco si Licitatiei de Art-Nouveau si Romantism. In zece alte licitatii s-a atins o rata de adjudecare de peste 90%.
Licitatiile Artmark ale acestui an au pus in vanzare peste 2000 de obiecte de arta si de colectie, cele mai numeroase fiind opere de pictura, grafica si sculptura, precum si un numar in crestere de piese de arta decorativa, obiecte cu valoare memorialistica si vinuri de colectie.
Pictura a ramas genul preferat de cei mai multi cumparatori, in timp ce arta grafica a castigat teren in acest an, prin cele doua licitatii specializate, care au pus in vanzare aproximativ 250 de loturi, adjudecate in proportie medie de 85%.
Pe parcursul acestui an a fost lansat si singurul fond de investitii din Romania care investeste in arta, Certinvest Arta Romaneasca, care a cumparat din aprilie opere de arta in valoare de circa 1,2 milioane de euro.
Anul trecut, randamentul mediu al pietei de arta a fost de 40%, potrivit Indexului Pietei Romanesti de Arta, un catalog de randamente anuale ale celor mai tranzactionati artisti romani. In ultimii 16 ani, randamentul mediu al artei a fost de 36%.
Principalele case de licitatii din Romania sunt Artmark, Goldart si Alis. Acestea fac practic 98% din piata.