Antena 3 CNN Economic Biz News Business Cursul Euro a depăşit 3,5 lei. Cum ne afectează aprecierea monedei europene

Cursul Euro a depăşit 3,5 lei. Cum ne afectează aprecierea monedei europene

Cursul Euro a depăşit 3,5 lei. Cum ne afectează aprecierea monedei europene
21 Noi 2007   •   17:17

Pentru prima oară în acest an, cursul euro a depăşit miercuri oficial pragul de 3 lei şi 50 de bani. Cursul de referinţă stabilit de Banca Naţională este de 3,5393. Vestea proastă este că ar putea urma scumpiri în preajma sărbătorilor. Vestea bună ar fi că tendinţa de creştere a euro s-ar putea tempera la începutul lui decembrie, când intră în ţară cantităţi importante de valută de la românii care lucrează în străinătate. Cursul de marţi reprezintă maximul ultimelor 14 luni.

Cu toate acestea, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a declarat că deprecierea leului faţă de euro până la minimele record ale ultimelor 12 luni este în concordanţă cu indicatorii fundamentali ai economiei. Nici premierul Tăriceanu nu este îngrijorat de deprecierea monedei naţionale.

Ceea ce pare însă a scăpa din vedere autorităţilor sunt exact importurile esenţiale pentru populaţie, mai ales în perioada rece - gazul metan, petrolul şi energia electrică. Pentru că actuala devalorizare a leului va atrage după sine şi creşteri de preţuri la gaze, carburanţi şi electricitate. Românii nu par să anticipeze aceste majorare şi nu sunt îngrijoraţi de aprecierea monedei unice europene.

Turiştii americani se trezesc în Europa că banii lor nu valorează prea mult
Nu doar românii suferă de pe urma deprecierii monedei naţionale. Şi americanii pierd de pe urma scăderii dolarului în faţa euro. Plecaţi cu bani suficienţi de acasă, turiştii amatori de chilipiruri din Roma, Veneţia sau Paris au realizat că dolarii lor nu mai valorează prea mult. Raportul euro-dolar se apropie vertiginos de 1,5.

În schimb, întărirea euro este extrem de benefică europenilor care vor să viziteze Statele Unite. Situaţia îi favorizează de asemenea pe mulţi investitori. În ce priveşte statele exportatoare din zona euro, veştile nu sunt foarte bune. Competitivitatea pentru anul viitor riscă să fie afectată.

BNR: MONEDA EURO A DEPĂŞIT VALOAREA DE 3,5 LEI

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close