In cinci ani de la aderare, Romania a atras 715 milioane de euro din din fondurile europene de peste 19 miliarde de euro disponibile, dar anul viitor isi propune sa atraga o suma record, de 3,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune, si alte 2,5 miliarde de euro din fondurile pe agricultura.
Gradul de absorbtie efectiva a fondurilor europene era de doar 3,72% la finele lunii octombrie, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Europene, dar anul viitor autoritatile si-au propus sa ajunga la o rata de absorbtie de cel putin 20%, un obiectiv extrem de ambitios.
Romania inregistreaza in prezent cel mai redus grad de absorbtie exact pe Programele Operationale unde sunt cei mai multi bani disponibili: POS Transport si POS Mediu. Pe fiecare din cele doua programe, s-au atras efectiv doar 100 milioane de euro fata de fondurile disponibile, de 4,5 miliarde de euro in fiecare caz.
Cat din economia Romaniei putem finanta din bani europeni in 2012? In ce sectoare putem aduce acesti bani? Care sunt pasii ce trebuie urmati pentru a deveni foarte eficienti in atragerea banilor europeni?
Afla raspunsurile la aceste intrebari maine in prima dezbatere din seria Business Boards organizata de Intact Media Group: “Fondurile europene – finantarea optima pentru economia Romaniei in contextul actual”.
La dezbatere vor participa Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Ionut Costea, presedintele Eximbank, reprezentanti ai KPMG Romania, ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, bancheri, consultanti fonduri europene, proprietari de business-uri, pentru a face agenda Romania pe subiectul Fondurilor Europene in ultimii doi ani pe care Romania ii mai are la dispozitie pentru a cheltui banii de la UE.