Şi piaţa financiară internă a reacţionat la anunţul privind majorarea salariilor profesorilor. Leul s-a depreciat brusc, după ce BNR reuşise să îl stabilizeze, iar Bursa şi-a suspendat activitatea pentru o perioadă. Această situaţie survine în contextul în care majoritatea românilor sunt revoltaţi pe creşterea dobânzilor de către bănci, iar BNR a atacat dur această politică. Şi tot acum se apropie şi campania electorală, ceea ce înseamnă sume mari cheltuite de partide pentru candidaţii la parlamentare.
Iată câteva elemente ale situaţiei actuale care arată că România se află în pragul unei crize politice şi economice fără precedent:
- Legea creşterii salariilor profesorilor cu 50% a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu
- Guvernul ar putea îngheţa salariile bugetarilor sau chiar demisiona
- Toţi bugetarii se pregătesc să ceară mărirea salariilor
- Politicienii fac promisiuni electorale, multe din ele fără acoperire
- Leul s-a depreciat brusc, după o scurtă perioadă de stabilitate
- Bursa de Valori Bucureşti a fost afectată direct de ultimele evenimente
- Majoritatea analiştilor susţin că actuala criză financiară internaţională nu are cum să ocolească România
- Sunt aşteptate scumpiri pentru următoarea perioadă
- Băncile au majorat dobânzile la credite
În aceste condiţii, iată câteva sfaturi utile pentru populaţie în următoarea perioadă:
- Populaţia trebuie să fie pregătită pentru un posibil val de scumpiri. În toate statele Occidentale, cuvântul de ordine este "strângerea curelei". Investiţiile extravagante nu-şi au locul acum.
- Nu este o perioadă propice pentru a investi la bursă. Fluctuaţiile mari pot transforma peste noapte investiţia în pierdere.
- Nu este recomandat să faceţi tranzacţii imobiliare. Instabilitatea pieţei nu oferă o siguranţă pentru acest tip de investiţie.
- Statul român garantează depozitele de până la 50.000 de Euro. Pentru sumele mai mari, situaţia pare momentan stabilă, dar riscul este ceva mai mare.
- Creditele: În cazul în care consideraţi că banca vă majorează nejustificat dobânzile, apelaţi la un avocat sau trimiteţi o plângere la Protecţia Consumatorilor. oricum, această perioadă nu este propice pentru a încerca să obţineţi un credit
- Fiţi atenţi la promisiunile politicienilor. De asemenea, consultaţi din timp listele electorale pentru a decide pe cine trimiteţi în parlament să vă reprezinte.
Puteţi trimite comentarii legate de acest subiect pe adresa [email protected].
Antena3.ro