Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criză financiară în România - Sfaturi utile pentru populaţie

Criză financiară în România - Sfaturi utile pentru populaţie

2 minute de citit Publicat la 13:24 08 Oct 2008 Modificat la 13:24 08 Oct 2008
Criză financiară în România - Sfaturi utile pentru populaţie
Apocalipsa financiară care pare să fi lovit întreaga planetă se face deja simţită şi în România. După falimentul băncilor americane de prestigiu şi după ce Europa se confruntă cu o situaţie financiară fără precedent, statul fiind nevoit să intervină din ce în ce mai des pe piaţa liberă, efectele actualei crize au ajuns şi la Bucureşti. Bursa s-a închis, leul s-a depreciat la valori record, piaţa imobiliară s-a prăbuşit. Peste toate acestea, politicienii şi sindicaliştii se luptă pe promisiuni electorale şi pe salarii record care ar putea arunca în aer bugetul României.
Având în vedere această situaţie, prezentăm în continuare vectorii principali care influenţează actuala criză financiară din România, precum şi o serie de sfaturi utile pentru populaţie în această perioadă de incertitudine:
Unde se resimte criza financiară
- Bursa - Miercuri, tranzacţiile au fost suspendate la BVB şi la Bursa de Mărfuri din Sibiu. Măsura a fost un ade protecţie, deoarece atunci când căderea depăşeşte 15% situaţia pe bursă poate deveni imprevizibilă. Faptul că bursa s-a închis, nu e neapărat un motiv de panică pentru populaţie. Companiile listate la bursă nu pot da peste cap în acest moment economia românească.
- Băncile - O parte dintre ele au acţiuni cotate la bursă, dar chiar unele dintre acestea au scăzut, băncile de la noi nu depind de acest lucru. Singura vulnerabilitate în acest sector poate nfi dată de apariţia unui sentiment de panică în rândul populaţiei, ceea ce ar putea duce la retrageri masive. Deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat.
- Cursul de schimb - Deprecierea leului va atrage după sine scumpirea creditelor în valută, ceea ce va afecta o mare parte a populaţiei. De asemenea, o depreciere puternică a leului ar putea provoca scumpiri în lanţ şi crize pe pieţele convergente.
- Piaţa imobiliară - În criză de ceva vreme din cauza blocajului apărut pe piaţă, zona imobiliară ar putea fi puternic afectată de o depreciere masivă a leului.
- Politica BNR - Deocamdată, Banca naţională a intervenit decisiv de fiecare dată când situaţia părea scăpată de sub control, dând senzaţia de siguranţă.
- Acţiunile politice - Apropierea campaniei electorale, poate adânci inflaţia în România, prin promisiunile hazardate ale politicienilor şi prin reacţia în lanţ a sindicatelor.
Sfaturi pentru populaţie
- Statul român garantează depozitele de până la 20.000 de Euro. Pentru sumele mai mari, situaţia pare momentan stabilă, dar riscul este ceva mai mare.
- Nu este o perioadă propice pentru a investi la bursă. Fluctuaţiile mari pot transforma peste noapte investiţia în pierdere.
- Nu este recomndat să faceţi tranzacţii imobiliare. Instabilitatea pieţei nu oferă o siguranţă pentru acest tip de investiţie.
- Creditele: cele mai dezavantajoase par a fi cele în euro şi dolari, din cauza deprecierii leului. Dacă nu există o nevoie urgentă, nu este recomandat în această perioadă să apelaţi la avantajele unui credit, din cauza fluctuaţiilor de curs. Chiar şi unele bănci încearcă limitarea creditării, pentru a atrage mai multe lichidităţi.
- Populaţia trebuie să fie pregătită pentru un posibil val de scumpiri. În toate statele Occidentale, cuvântul de ordine este "strângerea curelei". Investiţiile extravagante nu-şi au locul acum.

Antena3.ro

×
Etichete: criza economica BNR
x close