Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criza financiară în România. Acţiunile BRD s-au prăbuşit, leul continuă să se deprecieze

Criza financiară în România. Acţiunile BRD s-au prăbuşit, leul continuă să se deprecieze

1 minut de citit Publicat la 18:27 16 Sep 2008 Modificat la 18:27 16 Sep 2008
Criza financiară în România. Acţiunile BRD s-au prăbuşit, leul continuă să se deprecieze
Falimentul Lehman Brothers aduce cu sine pierderi pentru multe alte companii din întreaga lume. Criza care a început pe Wall Street şi care afectează bursele de pe toate continentele nu a ocolit nici România. Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 7,41%, cea mai mare pierdere din martie 2005, iar leul pare să fi abandonat lupta cu principalele valute. Linia descendentă a fost mai accentuată pe acţiunile BRD, care s-au prăbuşit cu 13,25%, şi pe titlurile SIF-urilor, care au coborât cu 8,98%.

În plină criză financiară, investitorii evită riscurile şi nu mai bagă bani într-o economie sau într-o monedă dintr-o ţară emergentă. Mai mult, potrivit Reuters, economiile emergente, printre care România şi Bulgaria, care se confruntă deja cu o serie de probleme, ar putea fi afectate serios de falimentul Lehman Brothers, ca urmare a poziţiilor deţinute de banca americană de investiţii pe aceste pieţe.

În România, acţiunile BRD s-au prăbuşit marţi cu 13,25% la Bursă şi indicele general a căzut cu 7,06%, ritmul descendent fiind uşor mai accentuat faţă de cel al marilor burse europene, care au coborât cu până la 4%. Declinul acţiunilor băncii a amplificat traiectoria indicelui general al Bursei, BET-C fiind în scădere cu 4,95%. Regresul acţiunilor BRD a fost mult mai accentuat faţă de scăderea titlurilor celorlate bănci listate la BVB, potrivit Mediafax.

Leul a continuat şi marţi să se deprecieze în raport cu euro, cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 3,6494 lei, cel mai mare nivel din ultimele luni. Leul s-a depreciat pe tot parcursul zilei, pe fondul aversiunii faţă de risc existentă pe pieţele valutare ca urmare a crizei de pe piaţa bancară din America, iar la închidere cotaţiile se situau la aproape 3,66 lei/euro.

Două dintre companiile care sunt prezente şi pe piaţa asigurărilor din România, AIG şi Aegon, se află şi ele în situaţii mai delicate. American International Group, odată cea mai mare companie de asigurare din lume, riscă să intre în faliment dacă nu va obţine finanţarea necesară ieşirii din impas. Pentru a se redresa finaciar, American International Group are nevoie de aproximativ 75 de miliarde de dolari. Totodată, asiguratorul olandez Aegon, prezent în România prin BT Aegon Fond de pensii, a căzut la bursă cu 5,4%. Reprezentanţii celor două companii în România susţin însă că instituţiile sunt ferite de griji, ele având încheiate contracte de reasigurare.

Antena3.ro

×
x close