Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criza din SUA afectează şi bursa din România. Tăriceanu e însă optimist

Criza din SUA afectează şi bursa din România. Tăriceanu e însă optimist

1 minut de citit Publicat la 18:36 15 Sep 2008 Modificat la 18:36 15 Sep 2008
Criza din SUA afectează şi bursa din România. Tăriceanu e însă optimist
Căderi masive pe bursele din întreaga lume, după ce Merrill Lynch, cea mai mare bancă de investiţii din lume, a fost preluată la limită, iar Lehman Brothers, un alt uriaş financiar, şi-a anunţat falimentul. În acelaşi timp grupul de asigurări AIG a cerut băncii centrale americane un credit uriaş de 40 de miliarde de dolari pentru a evita eventuale probleme. Unda de şoc s-a propagat rapid în toată lumea. Drept consecinţă, bursele americane, dar şi cele mai mari 300 de companii europene au înregistrat scăderi în deschiderea şedinţei.

Şi piaţa economică românească s-a cutremurat ca urmare a crizei financiare din Statele Unite. După anunţul falimentului bănci de investiţii Lehman Brothers, Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat o scădere a tranzacţiilor cu 3,9% într-o singură zi. Acest lucru a fost resimţit puternic de societăţile de investiţii financiare, dar şi de bănci. SIF-urile au înregistrat cel mai redus nivel al ultimilor trei ani.



Premierul Călin Popescu Tăriceanu este mai încrezător decât mulţi dintre analişti. Şeful Executivului a declarat că economia românescă nu va avea de suferit de pe urma crizei financiare din America. "Din fericire, sistemul financiar românesc nu este puternic sau nici măcar slab legat de cel american, nu există influenţe din acest punct de vedere. Aceste temeri, după părerea mea, nu au niciun fel de suport", a spus Tăriceanu.

Falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers era o ştire aşteptată. Lucrurile au fost până la un punct similare şi în cazul Merrill Lynch, cea mai mare bancă de investiţii din America. Merrill şi-a găsit un cumpărător în Bank of America, cea care refuzase să salveze Lehman Brothers. Fuziunea celor două este uriaşă - o tranzacţie de 50 de miliarde dolari.

A treia ştire care a bulversat pieţele se referă la asigurătorul AIG, până săptămâna trecută cel mai mare din America. AIG încearcă să se salveze în ultima clipă şi a cerut un impresionant credit de la Banca Centrală americană. FED-ul ar urma să acorde companiei de asigurări 40 de miliarde de dolari exact în momentul în care AIG este pe punctul de a suferi o înrăutăţire a ratingului. Analiştii spun că dacă această schimbare de rating se va produce AIG va mai supravieţui probabil 48 de ore.

În România companiile din grupul AIG sunt deocamdată ferite de griji. Potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, acestea nu au probleme financiare şi au înregistrat profit în primul semestru din acest an.

Antena 3

×
x close