Euro, cotat la peste 1,45 dolari pe unitate la începutul acestui an, a coborât, miercuri, sub 1,29 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimele 14 luni.
Pieţele financiare nu au fost convinse de planul de susţinere financiară a Greciei, aprobat la sfârşitul săptămânii trecute de Uniunea Europeană şi FMI.
Investitorii sunt sceptici în privinţa capacităţii autorităţilor elene de redresare a finanţelor publice şi se tem totodată că problemele se vor extinde în alte ţări din zona euro, în special în Spania şi Portugalia.
În acest context financiar dificil, apar tot mai multe opinii care pun sub semnul întrebării însăşi supravieţuirea monedei unice.
Laureatul premiului Nobel în economie, Joseph Stiglitz, a afirmat, marţi, că "viitorul euro ar putea fi limitat".
Încă din ianuarie analiştii au criticat reacţia lentă a europenilor faţă de criza elenă.
Planul de salvare a fost aprobat după negocieri dificile, marcate de reticenţa Germaniei.
Mai grav, criza din Grecia a obligat Banca Centrală Europeană (BCE) să îşi încalce propriile principii, acceptând drept garanţii obligaţiuni elene fără a ţine cont de calitatea ratingurilor acestora.
"Dacă BCE renunţă în decurs de câteva săptămâni la principii importante, de ce ar rămâne euro stabil în deceniile viitoare?", se arată într-un editorial apărut în cotidianul german Die Welt, citat de Mediafax.
De asemenea, "tragedia greacă" relansează o întrebare esenţială, şi anume care este meritul unei monede care reuneşte ţări cu performanţe economice atât de diferite, precum Germania şi Grecia, se mai arată în articol.
Concret, adoptarea euro a privat Grecia de posibilitatea devalorizării monedei, existând în schimb riscul unei recesiuni prelungite.
Criticii monedei unice consideră că diferenţele economice între statele care folosesc moneda unică vor duce la "explozia" zonei euro, pe care au considerat-o de la început o aberaţie.
"Este timpul să recunoaştem eşecul euro", a afirmat Jean-Jacques Rosa, economist şi profesor la Institutul de studii politice din Paris.
El crede că, în cel mai bun caz, Germania şi alte câteva ţări ar putea forma "o zonă a mărcii, justificată din punct de vedere economic".
Susţinătorii monedei unice consideră că supravieţuirea zonei euro este posibilă, prin reforme structurale.
Principalul defect al zonei euro este absenţa unei politici bugetare unice.
"Uniunea monetară necesită mobilitatea forţei de muncă şi flexibilitate bugetară, sub forma unui Minister de Finanţe unic", estimează economiştii băncii Standard Chartered.
În cel mai rău caz, presiunile ar putea duce în cele din urmă la dezmembrarea zonei euro. În extrema cealaltă, presiunile ar putea forţa Europa să adopte un buget unic, a conchis Andrew Smith, analist la firma de consultanţă KPMG.
Antena3.ro