Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criza aduce raţiile alimentare în Rusia

Criza aduce raţiile alimentare în Rusia

3 minute de citit Publicat la 15:15 23 Mar 2010 Modificat la 15:15 23 Mar 2010
Criza aduce raţiile alimentare în Rusia
Criza economică i-a obligat pe cetăţenii ruşi să-şi reducă drastic consumul de produse alimentare, ceea ce a subminat creşterea industriei alimentare a ţării. Pentru a restabili cererea în domeniu, producătorii au propus din nou guvernului să implementeze cartele de alimente pentru cetăţenii nevoiaşi, scrie România Liberă

"Propunem organismelor federale să implementeze cartelele sociale pentru produse alimentare, pe care să fie virată lunar o anumită sumă: de exemplu, 1000 de ruble", spune Arkadi Zlocevski, şeful Uniunii Cerealiere din Rusia.

Autorităţile ţării nu susţine implementarea sistemului de cartele, în condiţiile în care acesta ar necesita o sumă cuprinsă între 3 şi 4,6 miliarde de dolari. Totodatp, experţii au opinii diferite: unii cred că respectivele cartele vor conduce la creşterea preţurilor şi mărirea corupţiei, alţii sunt convinşi de eficienţa lor, scrie cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Agerpres.

"Propunem organismelor federale să implementeze cartelele sociale pentru produse alimentare, pe care să fie virată lunar o anumită sumă: de exemplu, 1000 de ruble. Această sumă ar putea fi cheltuită pentru achitarea a o parte din costul produselor alimentare - de exemplu, în limită de 30 la sută din preţ - incluse pe o listă de alimente fixată de guvern", spune şeful Uniunii Cerealiere din Rusia (RZS), Arkadi Zlocevski. Conform lui Zlocevski, cartela ar putea ajunge un analog al cele bancare, iar în anumite regiuni, unde magazinele nu au terminale bancare, ea ar putea fi înlocuită cu unele cupoane de hârtie.

O asemenea măsură, crede Zlocevski, îi va ajuta şi pe cei săraci, şi pe producătorii din industria alimentară. După cum arată interlocutorul ziarului rus, acum în categoria celor nevoiaşi ar putea fi incluşi încă opt milioane dintre cetăţenii statului, în condiţiile în care aproape tot atăţia ruşi beneficiază de subvenţii la serviciile comunale.
"În SUA, pentru un asemenea program de sprijin sunt cheltuiţi anual peste 27 de miliarde de dolari", spune Zlocevski, menţionând că marimea medie a ajutorului este în SUA de 115 dolari de persoană, care este majorat proporţional cu numărul de membri ai familiei.

Propunerea şefului Uniunii Cerealiere din Rusia este sprijinită şi de şeful Uniunii Producătorilor de Lactate, Vladimir Labinov.

"După o creştere constantă, timp de zece ani, a cererii la produse lactate în Rusia, în 2009 consumul s-a redus de mai multe ori, iar acest lucru stârneşte îngrijorarea producătorilor din domeniu", a declarat Labinov, care crede că asemenea cartele ar putea spori consumul de produse lactate până la norma zilnică stabilită de medici.

Între timp, nu toate ministerele sprijină iniţiativa producătorilor ruşi. Prin urmare, Ministerul Sănătăţii şi Dezvoltării Sociale a declarat deschis că nu consideră oportună implementarea sistemului de cartele pentru alimente.

Nu există o poziţie unitară nici în rândul experţilor. După cum subliniază directorul programului regional al Institutului de politici sociale din Rusia, Natalia Zubarevici, lumea nu mai apelează demult la o asemenea formă de binefacere.

"Este adevărat că la americani ea mai există, însă alte ţări au înţeles că trebuie acţionat mai concret. Ceea ce se propune nu este cea mai bună formă de soluţionare a problemei", a spus analista, care consideră că experienţa URSS, privind "împărţirea de toate pe gratis" generează întotdeauna scheme de corupţie. "În afară de aceasta, apare mereu tentaţia de a majora preţurile, pentru că în final plăteşte statul".

La rândul său, directorul Institutului de Economie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei, Ruslan Ghinberg, susţine iniţiativa producătorilor ruşi şi consideră că statul trebuie să-şi asume cea mai mare parte din finanţarea acesteia.

"Dacă se va fixa foarte strict mărimea subvenţiilor şi lista mărfurilor, nu ar trebui să apară nicio problemă. De asemenea, nici creşterea preţurilor nu este probabilă", spune Ghinberg.

"În acest caz, implementarea unui asemenea mod de protecţie a populaţiei, cu atât mult a celei nevoiaşe, ar fi destul de logică", a încheiat economistul.

×
Etichete: Rusia alimente
x close