Antena 3 CNN Economic Biz News Business Creşteri masive la bursele din întreaga lume. Bursele Tokio şi New York, cea mai mare revenire din istorie

Creşteri masive la bursele din întreaga lume. Bursele Tokio şi New York, cea mai mare revenire din istorie

2 minute de citit Publicat la 09:19 14 Oct 2008 Modificat la 09:19 14 Oct 2008
Creşteri masive la bursele din întreaga lume. Bursele Tokio şi New York, cea mai mare revenire din istorie
După scăderile masive de săptămâna trecută, bursele din întreaga lume au salutat, prin creşteri record, noile planuri ale guvernelor occidentale pentru combaterea crizei financiare. La New York, indicele Dow Jones a înregistrat, luni, o ascensiune fără precedent, de peste 11%. Aceeaşi tendinţă s-a manifestat pe pieţele financiare din Europa, America de Sud şi Asia. La Tokio, indicele bursier a câştigat peste 14 procente, un record pentru bursa japoneză.
Bursa din Sidney a deschis în creştere cu 5.8 procente, iar cea de la Seul cu 5.1%. Veşti bune şi la bursa din Hong Kong, unde indicele pricipal a înregistrat o creştere de peste 5 procente. Situaţie la fel de bună şi la bursa de la Singapore, care a deschis în creltere cu 6.35%.
Acuzate, multă vreme, de pasivitate sau improvizaţii în faţa crizei bancare, guvernele europene au anunţat, după summitul zonei euro, de duminică, măsurile concrete şi fondurile pe care le vor pune în joc. Marea Britanie va investi aproape 50 de miliarde de euro în trei din cele mai mari bănci ale ţării, care vor fi, practic, naţionalizate parţial. Germania va aloca, în acelaşi scop, 80 de miliarde iar Franţa, 40 de miliarde.
?Dacă s-ar fi prăbuşit sistemul bancar, în bătaia focului nu s-ar fi aflat doar băncile, ci toţi francezii. Economiile lor, locurile lor de muncă. Iar noi am dorit să nu se întâmple asta?, spunea preşedintele Nicolas Sarkozy.
Sume şi mai mari, de ordinul sutelor de miliarde de euro, au fost alocate pentru garantarea împrumuturilor între bănci, a căror piaţă este practic blocată de teama unor noi falimente. În schimbul acestor intervenţii, guvernele îi vor penaliza pe bancherii răspunzători de ruina propriilor instituţii. La rândul său, Administraţia americană se oferă să participe la capitalizarea unui mare număr de instituţii bancare ameninţate.
?Vom continua să punem în aplicare măsuri conforme cu planul de acţiune al G7, ca să ajutăm băncile să aibă acces la capital, să întărim sistemul financiar, să deblocăm piaţa creditului şi să redăm încrederea în sistemul nostru financiar?, a declarat George Bush.
Creşteri de peste 11 procente s-au înregistrat şi săptămâna trecută, la New York, Frankfurt, Paris şi Milano. La Sao Paulo, indicele general a crescut cu 14%. Căderea liberă a continuat doar la Moscova. Unii analişti avertizează, totuşi, că euforia s-ar putea risipi după apropiata publicare a indicatorilor economici din Europa şi Statele Unite, care nu se anunţă prea buni. Directorul general al FMI a avertizat că riscul recesiunii mondiale se menţine şi a cerut ca măsurile de salvare a sectorului bancar să fie urmate de relansarea economiei reale.
Antena3

×
x close