Declinul înregistrat de "moneda verde", de la începutul anului, a tras un semnal de alarmă la nivel mondial, în ceea ce priveşte inflaţia. Pe de altă parte, o creştere bruscă a monedei americane ar putea de asemenea să afecteze exporturile SUA.
Monedele sunt privite de obicei ca un indice al evoluţiei economiei dintr-o ţară, dolarul nefăcând excepţie. Ceea ce face ca această monedă să fie mai deosebită este faptul că reprezintă moneda dominantă a economiei şi comerţului mondial, evoluţia sa fiind cel mai adesea legată de evoluţia preţului petrolului.
Potrivit lui David Rosenberg, ecomist la Merrill Lynch, principalul motiv pentru revenirea dolarului este rpăspândirea problemelor în strãinãtate, iar evoluţia este mai nefavorabilă în prezent în Europa şi Japonia decât în SUA.
Economia zonei euro a scăzut în trimestrul al doilea cu 0,2% comparativ cu primele trei luni ale anului, pentru prima dată de când au început să fie analizate cele 15 economii, în 1995. Declinul din perioada aprilie-iunie a fost cauzat de scăderea celor mai puternice trei economii din zonă faţă de trimestrul anterior. Astfel, PIB-ul Germaniei a coborât cu 0,5%, în timp ce activitatea economică din Franţa şi Italia s-a redus cu 0,3%.
Antena3.ro