Antena 3 CNN Economic Biz News Business Consilierul guvernatorului BNR: Criza financiară ne-ar ajuta să încetinim ritmul de creditare

Consilierul guvernatorului BNR: Criza financiară ne-ar ajuta să încetinim ritmul de creditare

Consilierul guvernatorului BNR: Criza financiară ne-ar ajuta să încetinim ritmul de creditare
18 Sep 2008   •   21:33

Leul a continuat să se deprecieze joi, bursa se confruntă cu cele mai mari pierderi din ultimii 10 ani, iar preţul acţiunilor BRD continuă să scadă. Oficialii români susţin însă în continuare că nu trebuie să ne îngrijorăm, deşi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, poate cea mai avizată persoană să vorbească, tace de la începutul crizei financiare. Ne-a liniştit în schimb Adrian Vasilescu, consilierul său. "În sistemul bancar din România nu este niciun fel de tensiune şi la această oră nu sunt niciun fel de pericole", a declarat Vasilescu, la Observatorul Antenei 1.

"Direcţia noastră de supraveghere este în contact nu numai cu băncile din România, ci cu toate băncile centrale din ţările unde îşi au izvorul bancile noastre. Şi nici băncile din Europa de vest, care au subsidiare în România, nu sunt în pericol la această oră, pentru că expunerile lor pe băncile cu risc din SUA sunt foarte mici. O singură bancă are expunere de 670 de milioane de euro, dar care oricum nu înseamnă mult la acest nivel", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Legat de căderea Bursei de la Bucureşti, acesta a spus că BVB este pe un alt palier şi că nu are nicio legătură ce se întâmplă pe bursă cu ce se întâmplă în sistemul bancar, pentru că acţiunile fluctuează mereu. Cât despre faptul că această criză financiară se va simţi la credite, Adrian Vasilescu a declarat că şi "chiar dacă s-ar simţi, Banca Centrală oricum îşi doreşte o încetinire a ritmului de creditare, pentru că, aşa cum s-a mai spus, noi mergem în sistemul de creditare pe un trend foarte rapid, pe care ni l-am dori mai încet".

Adrian Vasilescu şi-a mai susţinut punctul de vedere conform căruia România nu va fi afectată de criza financiară spunând şi că în SUA au căzut bănci de investiţii. "E vorba despre un decalaj între capitalul acestor bănci, care este limitat, şi activele care au crescut foarte mult şi s-au întins pe toată planeta. Acum decalajul se răzbună", a explicat Vasilescu, adăugând că, în România, băncile au fost "foarte bine strânse în chingi" de Banca Centrală şi nu au fost lăsate să rişte prea mult. "Au fost îndreptate spre precauţie şi nu au avut acţiuni hazardate, astfel că nu au niciun fel de expunere pe vreo bancă cu risc", a spus el.

Antena3.ro
 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close