Cartelul format din firme din SUA, Franţa, Ungaria, Italia, Spania şi Germania funcţiona sub numele de ?mafia parafinei? sau ?blauer salon?. Cel din urmă este numele unui hotel bar unde a avut loc prima întâlnire dintre firme, după cum a precizat Comisia Europeană pentru BBC.co.uk. Alte întâlniri ale cartelurilor au avut loc la cîteva hoteluri de top din Europa, între anii 1992 şi 2005.
Comisia a afirmat pentru BBC.co.uk că zece dintre membrii cartelului au luat parte la reuniuni regulate pentru a discuta preţurile şi pentru a face schimb de informaţii comerciale. Shell, ce-a de-a zecea firmă luată în vizor de CE, a scăpat de amendă pentru că a declarat neregulile activităţilor din cadrul cartelurilor şi a ajutat astfel la declanşarea anchetei. În acelaşi timp, Comisia europeană a mărit amenzile cu 50% pentru două dintre firme, Sasol din Germania şi ENI din Italia, pe motivul că ar fi luat parte şi la cartelurile precedente.
Comisia a afirmat că persoanele fizice sau companiile care au fost victimele cartelului parafinei au dreptul de a solicita despăgubiri în instanţele judecătoreşti naţionale din statele-membre ale UE. Parafina este folosită pentru candele, hârtie cerată, cupe şi farfurii din hârtie, precum şi pentru componentele chimice şi auto.
Anul trecut, UE a mai amendat companiile de ascensoare cu 992,3 milioane de euro şi producătorii de circuite electrice cu 750,5 milioane de euro, iar în 2001 a amendat producătorii de vitamine cu alte 790,5 milioane de euro.
Sursa foto: greenoptions.com
Antena3.ro