Legea a fost adoptată în 1988, dar nimeni nu a aplicat-o până acum. Actualul guvern a trecut, însă, la fapte: a delimitat fâşia de coastă şi i-a înştiinţat pe proprietari că nu mai au dreptul decât la o concesiune de 60 de ani. După aceea, construcţiile vor trebui demolate. Decizia a provocat nemulţumire în rândul proprietarilor potrivit cărora executivul le ia casele fără a le da vreo compensaţie. Mulţi dintre aceştia sunt străini, deoarece o casă pe litoralul spaniol este visul multor pensionari europeni înstăriţi.Ordinul guvernului se referă însă şi la hoteluri, ai căror patroni au mult mai mult de pierdut.
Pe de altă parte, ecologiştii spun că trebuia acţionat, pentru ca ţărmul să nu fie acoperit în întregime de beton. În prezent, 70 la sută din plajele spaniole sunt împresurate de clădiri - multe construite ilegal, cu autorizaţii căpătate prin mită.”Legea ar trebui aplicată doar acelor construcţii ridicate ilegal lângă mare, dar nu şi celor legale, de exemplu celor construite înainte de 1988, când s-a votat legea în parlament.” a declarat una dintre persoanele afectate de decizia executivului.
Reprezentanţii proprietarilor susţin că numărul celor afectaţi ajunge la o jumătate de milion, dar ecologiştii spun că e vorba doar de câteva sute.
Antena 3