Reprezentanţii sindicatelor consideră că procesul de privatizare este o greşeală, deoarece societatea este mai mult decât profitabilă. Societatea Naţională a Sării este deţinută integral de statul român. ?Privatizarea ar avea temei dacă societatea ar avea pierderi, aşa cum se întâmplă în cazul multora dintre companiile scoase anul acesta la vânzare. Ori, în cazul de faţă, Salrom nu este o povară?, declară Petru Dandea, vicepreşedinte al Cartelului Alfa.
Din datele prezentate de AVAS, societatea a realizat în anul 2005 o cifră de afaceri de 146 milioane de lei şi un profit de circa 635.000 lei, la un număr de 2.338 de angajaţi, scriu jurnaliştii de la ?Gardianul?. Din aceleaşi date reiese că Salrom nu a beneficiat niciodată de subvenţii pentru producţie.
Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, spune că ?indiferent de modul în care vor fi vândute salinele, cu sau fără predarea concesiunilor de exploatare a zăcămintelor, acesta este doar un pretext pentru a dezvolta alte afaceri conexe?. Salinele au un potenţial turistic ridicat, iar multe dintre acestea deţin baze de tratament pentru vindecarea bolilor căilor respiratorii. În aceste condiţii, salinele reprezintă o atracţie puternică pentru orice investitor străin.
Petru Dandea este de părere că urmările privatizării Salrom vor fi similare cu cele din cazul privatizării Petrom. ?Statul va pierde. Nu este normală concesionarea zăcămintelor, indiferent ca este vorba despre exploatare sau explorare. Dacă autorităţile vor continua să privatizeze resursele naturale şi serviciile publice, vă asigur ca vor avea parte numai de greve?, avertizează Dandea.
Antena 3