Antena 3 CNN Economic Biz News Business Chrysler şi Fiat au ajuns la un acord pentru o alianţă globală

Chrysler şi Fiat au ajuns la un acord pentru o alianţă globală

2 minute de citit Publicat la 18:49 31 Mar 2009 Modificat la 18:49 31 Mar 2009
Chrysler şi Fiat au ajuns la un acord pentru o alianţă globală
Constructorul auto american Chrysler LLC a anunţat luni că a ajuns la un acord pentru o alianţă globală cu Fiat SpA, care beneficiază de sprijinul Trezoreriei SUA, a declarat luni directorul executiv al Chrysler, Bob Nardelli .

Grupului Chrysler, deţinut de compania cu capital privat Cerberus Capital Management, i-au fost acordate 30 de zile pentru a ajunge la o înţelegere cu Fiat. În caz contrar, compania nu va mai avea acces la fondurile oferite de guvernul american.

În cazul în care Chrysler poate finaliza o alianţă cu Fiat şi poate ajunge la acorduri pentru reducerea cheltuielilor, cu creditorii şi sindicatul, Trezoreria Statelor Unite ar putea lua în calcul finanţarea companiei cu încă 6 miliarde dolari, relatează Reuters.

Oficialii Chrysler şi Fiat au primit aprobarea directorilor executivi să încheie o alianţă de care depinde un ajutor adiţional acordat constructorului american, au declarat surse apropiate discuţiilor.

Fiat, aflat în căutare de parteneri pentru a face faţă crizei financiare, a semnat în ianuarie un acord preliminar pentru formarea unui parteneriat strategic cu Chrysler, prin care grupul italian va prelua 35% din compania americană, în schimbul accesului la tehnologie.

Anunţul vine după ce preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus luni că nu este exclus ca grupurile auto General Motors şi Chrysler, aflate în dificultate financiară, să intre în faliment, pentru a se restructura.

Declaraţiile preşedintelui vin în contextul în care grupul de lucru pentru sectorul auto, al administraţiei Obama, a anunţat luni că "cea mai bună şansă de supravieţuire a General Motors şi Chrysler ar fi să intre sub incidenţa legilor aplicate instituţiilor falimentare", care le-ar permite să se restructureze sub supraveghere judiciară.

Echipa preşedintelui a explicat că, spre deosebire de o lichidare, în urma căreia compania este divizată şi vândută, sau de un faliment clasic, prin care un grup se poate confrunta cu litigii timp de mai mulţi ani, o asemenea acţiune - în cazul în care este necesară în cazul de faţă - ar ajuta GM şi Chrysler să scape de vechile datorii şi "să găsească calea spre succes"

Capitolul 11 din legea americană privind falimentul permite unei companii să intre sub protecţia justiţiei, ceea ce îi acordă timp pentru restructurare şi o pune la adăpost de cererile creditorilor.

General Motors a cerut ajutor suplimentar de 16,6 miliarde dolari, după ce a primit 13,4 miliarde dolari din luna decembrie. Chrysler a mai cerut 5 miliarde dolari, după ce a primit 4 miliarde dolari. Ambele trebuiau sa dea dovadă de progrese până la sfârşitul acestei luni.

Antena3.ro

×
x close