Antena 3 CNN Economic Biz News Business Cele mai mari salarii, fără studii superioare

Cele mai mari salarii, fără studii superioare

Cele mai mari salarii, fără studii superioare
18 Ian 2010   •   10:44

Diploma de studii universitare nu garantează un salariu mare. Lucru demonstrat şi de posturile pentru cei care au doar o diplomă de Bacalaureat sau de şcoală profesională. Remuneraţia în acest caz poate ajunge şi la 5.000 de lei, scrie Capital.

Cele mai bune joburi pentru cei care nu au o facultate la bază sunt cele de asistent director general, şef depozit, tehnician, specialist logistică sau specialist în protecţia muncii, spune Ioana Tot, senior consultant Consulteam şi membru HR Club, citată de revista online.

?Salariile pentru astfel de posturi se pot situa în intervalul 2.800 ? 5.000 de lei net lunar, la care se pot adăuga diverse scheme de bonusare, în funcţie de politica fiecarei companii?, spune Ioana Tot.

Salariile acestora sunt de două ori sau chiar de trei ori mai mari faţă de cele ale tineriloe absolvenţi de facultate aflaţi pe poziţii entry-level, care primesc în jur de 1.200 de lei.

?Este posibil ca unii absolvenţi de studii superioare să nu fie remuneraţi la acelaşi nivel, însă doar specialiştii de nivel entry sunt în această situaţie?, adaugă Tot.


La fel de bine sunt plătiţi şi specialiştii în diferite domenii. Gabriela Crainic, researcher driver al Manpower Romania, pune în această categorie reglorii, sculerii-matriţeri, sudorii specializaţi în tehnologii noi şi electricieni. Salariul acestora variază între 1.500 şi 2.000 de lei net, pe lună.

?În general, cei care câştigă bine fără a avea studii superioare sunt cei cu meserii rare, pentru care calificarea se obţine în timp, la locul de muncă şi nu în şcoli profesionale sau licee de profil?, mai spune Gabriela Crainic.

?Salariile mari sunt pentru posturile în care este necesară o calificare obţinută fie prin cursuri de calificare, fie prin vechile şcoli profesionale, acum aproape inexistente?, spune Florin Gogianu, sales support representative al companiei de recrutare Lugera & Makler.

?Vorbim aici de posturi de sudor, cu diferite procese tehnologice, unde nivelul salarial se află între 1.800 le şi 2.400 lei, în funcţie de zonă şi experienţă, de lăcătuşi mecanici, unde, de asemenea, nivelul salarial poate depăşi 1.500 lei, în funcţie de specificul activităţii, sau de operatori macara turn, unde nivelul salarial depăşeste constant 2.000 de lei?, adaugă Goianu.

Salarii bune obţinute de cei fără diplomă universitară primesc şi şoferii profesionişti care fac curse internaţionale şi câştigă peste 2.000 de lei net.

?Angajatorii care doresc să îşi extindă echipele nu mai pretind candidaţi cu studii superioare în mod deosebit, ci solicită candidaţi care să demonstreze abilităţile necesare postului?, a apunet reprezentanta HR Club.

Experienţa vastă este şi criteriul apreciat de Raluca Oţelea, director general al People Centric şi membru HR Club. Aceasta crede că şi în domeniul IT&Telecom este posibil ca o experienţă bogată şi competenţele solide să aducă mai mulţi bani la salariu decât experienţa pe băncile facultăţii.

?Sunt însă cazuri marginale, constituie o minoritate?, încheie Oţelea.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: salarii
Citește mai multe din Business
» Vezi toate știrile din Business
Cele mai noi știri
Parteneri
x close