Antena 3 CNN Economic Biz News Business Cei care denigrează instituţiile bancare riscă dosar penal

Cei care denigrează instituţiile bancare riscă dosar penal

Cei care denigrează instituţiile bancare riscă dosar penal
16 Oct 2008   •   15:23

Reprezentanţii bancherilor sunt decişi să ia această măsură împotriva celor care, susţin ei, slăbesc încrederea în bănci. Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a declarat, joi, că a vorbit cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, despre posibilitatea introducerii în Codul Penal a unei prevederi care să sancţioneze denigrarea unei bănci.
Gheţea a spus că şi procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a avut o "atitudine pozitivă" faţă de propunerea de introducere a noilor măsuri în Codul Penal şi că va contacta Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, urmând să se întâlnească, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii acestei instituţii.
"A denigra o instituţie de credit este mult mai grav decât a denigra o fabrică de covrigi sau de împachetat brânză, pentru că sistemul bancar este mult mai sensibil, şi nu este vorba de momentele actuale, ci este o situaţie dintotdeauna. A trimite informaţii care nu sunt adevărate şi ar putea crea o slăbire o unei instituţii de credit este foarte grav. Nu vreau să spun că este vorba despre un interes naţional, dar aşa este", a precizat Radu Geţea.
De asemenea, Gheţea a anunţat că reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi cei ai BNR vor pune la punct, săptămâna viitoare, un sistem de fluidizare a pieţelor monetare şi valutare în momente de turbulenţe.
"Pentru prima oară acum există o concentrare şi acest lucru ne face să credem că, pe de o parte datorită voinţei europene şi pe de altă parte sectorului bancar solid din România, nu vom avea de întâmpinat greutăţi majore", a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
Radu Gheţea a mai arătat că sistemul de creditare din ţara noastră va fi schimbat în curând, pentru a se alinia la normele europene în domeniu. De asemenea, reprezentanţii asociaţiilor bancare susţin necesitatea existenţei executorilor bancari.
Radu Gheţea a mai anunţat că băncile româneşti vor adopta în curând un sistem care să facă mai uşor trecerea la moneda unică europeană.
Foto: Wikipedia
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sistem bancar Catalin Predoiu Cod Penal
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close