Bursa de pe Wall Street a crescut vineri pentru a doua zi consecutiv, iar indicele Dow Jones a revenit aproape de nivelul de la sfârşitul săptămânii trecute. Entuziasmul s-a propagat pe pieţele financiare din toată lumea. De la Hong Kong la Londra, de la Bruxelles la Istanbul, bursele au crescut într-un ritm nemaiîntâlnit în istorie. Bursa de la Moscova şi-a suspendat din nou tranzacţiile, de această dată din cauza ascensiunii prea rapide a cursurilor.
Nici Bursa de Valori Bucureşti nu a făcut excepţie: şedinţa s-a închis în creştere accentuată, după prăbuşirea din ziua precedentă. Optimismul investitorilor a fost declanşat de noul plan al Administraţiei americane, care urmăreşte să elibereze băncile de povara activelor neperformante. Autorităţile federale au suspendat, de asemenea, vânzările speculative care scădeau şi mai mult cursurile acţiunilor.
Preşedintele George Bush i-a asigurat din nou, ieri, pe americani că Administraţia face tot posibilul pentru soluţionarea crizei. Deşi, ca republican, susţine retragerea statului din economie, Bush a subliniat că în acest moment intervenţia statului se impune.
Planul Administraţiei, ale cărui detalii nu sunt încă stabilite, implică totuşi şi riscuri. Fondurile publice necesare preluării activelor neperformante sunt estimate la câteva sute sau chiar o mie de miliarde de dolari. Efectele asupra bugetului i-au alarmat deja pe membrii Congresului. Experţii consideră totuşi că prelungirea crizei ar fi presupus costuri şi mai mari şi probabil, în final, prăbuşirea totală a sistemului financiar.
Economia domină acum şi agenda celor doi candidaţi la Casa Albă. Democratul Barack Obama şi-a anunţat sprijinul total pentru planul Administraţiei, dar a cerut şi măsuri în ajutorul ?omului de pe stradă?. Republicanul John McCain, considerat mai puţin pregătit în domeniul economic, a promis să pună capăt ?imprudenţei, corupţiei şi lăcomiei? care, în opinia sa, au provocat actuala criză.
Antena 3