După ce luni, indicele Dow Jones al industriilor americane a înregistrat cea mai mare creştere din istorie, de peste 930 de puncte, investitorii s-au concentrat marţi pe problemele economiei reale, manifestând îngrijorări faţă de scăderea cererii şi implicit a vânzărilor în toate sectoarele economice ca urmare a recesiunii, anunţă Reuters.
Statele Unite au anunţat, marţi, că vor investi 250 de miliarde de dolari în bănci, după ce guvernele din Marea Britanie, Franţa şi Germania au dezvăluit luni programe similare. Şi Japonia a anunţat mai multe măsuri de stabilizare a pieţelor, printre care o posibilă infuzie de fonduri publice în băncile regionale.
Perspectivele pesimiste privind vânzările îmbuteliatorului de băuturi răcoritare Pepsi şi ale producătorului de microchip-uri Intel au alimentat temerile privind performanţa companiilor.
Indicele Dow Jones al principalelor companii industriale a scăzut marţi cu 0,82%, la 9.310,99 puncte, în timp ce Standard & Poor's 500 (S&P 500) a înregistrat un declin de 0,53%, până la 998,01 puncte. Nasdaq Composite, indice alcătuit în principal din acţiunile companiilor high-tech, a pierdut 3,54%, la 1,779,01 puncte.
Acţiunile PepsiCo s-au prăbuşit cu 11,9%, cea mai slabă performanţă de la crash-ul din 1987. Declinul Pepsi a afectat şi cotaţia rivalului Coca-Cola, care a coborât cu 7,5%.
Intel s-a depreciat, de asemenea, cu 6,2%, însă a recuperat 4% în timpul tranzacţiilor electronice efectuate după închiderea şedinţei de tranzacţionare pe Wall Street, după ce a raportat rezultate trimestriale peste aşteptări. Acţiunile din sectorul financiar au avut creşteri importante. Citigroup s-a apreciat cu 18,2%, iar Bank of America a urcat cu 16,4%.
Companiile din sectorul energiei şi materiilor prime au avut scăderi, după ce preţul petrolului a fost afectat de temerile privind efectele recesiunii asupra cererii.
Şi bursele europene au scăzut în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de miercuri, pe fondul temerilor legate de efectele recesiunii asupra economiei, după ce au urcat puternic luni şi marţi, anunţă Reuters. Indicele de referinţă FTSEurofirst 300 şi-a accelerat scăderea la 2,8% până la 8:55 GMT, la 939,1 puncte, după ce a deschis în coborâre cu 1,4%. Luni a fost înregistrată o creştere record pentru FTSE 300, de 10%, urmată de un avans de 3% în şedinţa de marţi.
În debutul zilei de miercuri, cele mai neperformante acţiuni au fost cele din sectorul bancar. Societe Generale a scăzut, până la aceeaşi oră, cu 3%, HSBC cu 3,2%, titlurile UBS au pierdut 4%, iar Standard Chartered 6,6%. Mai mult, cotaţia KBC s-a prăbuşit cu 13,7%. Grupul financiar belgian a anunţat că anticipează o pierdere de 930 milioane euro în trimestrul al treilea, după ce Moody's a redus ratingul de credit al unor instrumente de investiţii în care KBC avea plasamente.
Şedinţele de luni şi marţi au fost influenţate de programele pentru salvarea sistemului financiar, în valoare totală de 3.200 de miliarde de dolari, adoptate de cele mai puternice economii din Europa, Asia şi America. Miercuri, investitorii au acţionat sub influenţa problemelor economiei reale, în condiţiile în care recesiunea marilor consumatori, precum Statele Unite, ar putea conduce la o scădere puternică a cererii de bunuri de consum şi mărfuri, şi implicit a vânzărilor, veniturilor şi profiturilor companiilor la nivel global.
Antena3.ro