Astfel, peste 100 de miliarde de dolari se vor evapora din conturile celor mai bogaţi britanici în următoarele luni, americanii au văzut cum Bill Gates a pierdut titlul de cel mai bogat om al SUA, dar şi al lumii, indienii nu se mai pot lăuda cu un ?rege al oţelului?, ci cu ?cel mai mare perdant al crizei?, iar oligarhii ruşi au sărăcit cu peste 230 de miliarde de dolari în ultimele luni.
Cu o pierdere de 1,5 miliarde de dolari, cofondatorul Microsoft, Bill Gates, s-a văzut pe locul doi în topul ?Forbes? al celor mai bogaţi 400 de americani, pentru prima dată după 15 ani. Se poate spune astfel că ?marele supravieţuitor? al celei mai mari crize de după anii ?30 este Warren Buffett, a cărui avere a crescut cu 8 miliarde de dolari, până la 58 de miliarde de dolari, potrivit ?Forbes?. De altfel, Buffett este printre puţinii oameni de afaceri americani care se pot bucura de evenimentele de pe pieţele bursiere în contextul în care 17 miliardari din topul american au acumulat minusuri de peste un miliard de dolari în ultimele luni. Printre aceştia se numără, spre exemplu, magnatul cazinourilor, Sheldon Adelson, a cărui avere s-a diminuat cu 4 miliarde de dolari, şi Charles Ergen, preşedintele EchoStar, care a pierdut 2,2 miliarde de dolari.
De departe cea mai mare înfrângere în lupta cu criza financiară a suferit-o magnatul oţelului, Lakshmi Mittal. Deţinător a 43% din acţiunile ArcelorMittal, omul de afaceri este la ora actuală cu 27,7 miliarde de dolari mai sărac decât acum cinci luni, ajungând la o avere de 17,3 miliarde de dolari, potrivit publicaţiei ?The Times?. Scăderea preţului oţelului a determinat, începând din luna mai a acestui an, o depreciere a acţiunilor companiei cu aproximativ o treime, scrie Cotidianul.
Criza s-a exstins şi în Rusia, oligarhii de la Moscova acumulând pierderi de 230 de miliarde de dolari. Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea, are o avere cu 20 de miliarde de dolari mai mică, conform Bloomberg, în vreme ce investitorul Oleg Deripaska a pierdut 16 miliarde de dolari. Aleksandr Lebedev, care deţine 30% din operatorul aerian rus Aeroflot, raporta şi el săptămâna trecută pierderi pe bursă de aproximativ 50% din cele 3,1 miliarde de dolari pe care se estima că îi deţine.
Iar daca în luna luna aprilie, averea cumulată a miliardarilor britanici se ridica la 412,8 miliarde de dolari, dacă trendul actual va continua, ar fi mare noroc ca în aprilie 2009 averea acestora să fie de 300 de miliarde de dolari, cred specialiştii.
Nici românii nu sunt lipsiţi de griji. Conform propriilor declaraţii, senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat pentru ?Gândul? că valoarea acţiunilor sale a scăzut la jumătate. Acesta a ?sărăcit? în urma crizei financiare cu 11 milioane de euro, chiar dacă, mărturiseşte el, şi-a luat măsuri de precauţie. ?Pui acţiunile la seif şi nu îl mai deschizi decât când piaţa îşi revine?, rezumă Verestoy planul său de business pentru perioada următoare. La fel gândeşte şi Vasile Blaga, lider PD-L, jucător împătimit la bursă: ?Nu vând nimic, bursa îşi va reveni!?.
În ultima lună, Bursa de la Bucureşti a pierdut circa 40 de miliarde de lei din capitalizare (valoarea totală a acţiunilor listate pe BVB), scăzând de la 102,52 de miliarde de lei la 61,68 de miliarde de lei. Numai vineri, într-un singur minut de tranzacţionare, principalele acţiuni listate au scăzut cu 15%, faţă de preţurile de inchidere de joi - astfel s-au pierdut 2,2 miliarde Euro într-un minut.
Antena3.ro