"România poate fi partenerul Chinei în Europa, o poartă de intrare a Chinei spre Europa, prin potenţialul pe care ţara noastră îl oferă din toate punctele de vedere. Ţara noastră oferă scheme de ajutor de stat firmelor care aduc investiţii şi creează locuri de muncă, iar acest nivel al ajutorului de stat depinde foarte mult de valoarea investiţiei şi de numărul locurilor de muncă nou-create în România", a declarat, luni, premierul Emil Boc.
România vrea banii chinezilor pentru construirea reactoarelor III şi IV de la Cernavodă, pentru autostrada Sibiu-Piteşti, centura mare a Capitalei, canalul Dunăre-Bucureşti, metroul de la Bragadiru la Voluntari.
Oamenilor de afaceri chinezi nu le-a luat mult timp să se împrietenească cu românii şi nici să găsească domenii şi locuri atractive în România.
"Am înţeles că acolo, în Valea Jiului, există centrale termice care folosesc cărbune. Şi am înţeles că dacă vom ridica producţia de cărbune din Valea Jiului cu o nouă tehnologie vom reuşi să producem materie primă pentru toate aceste termocentrale. Deja se află în România delegaţia firmei noastre", a declarat Zhu Zehu, directorul unei companii de tehnologie pentru minerit.
Românii privesc deja optimişti spre chinezi.
"Suntem optimişti că investitorii chinezi majori vor veni în România, ca să stimuleze dezvoltarea noastră", a declarat Teodor Filipescu, reprezentantul unei firme româneşti de construcţii.
Chinezii au rămas impresionaţi şi de vinurile noastre.
"Noi vom investi în continuare în România, noi deja avem investiţii în domeniul vinului şi vom continua să investim şi în domeniul construcţiilor de apartamente", a spus Liu Zheng, reprezentantul unei firme importatoare de vinuri.
Importatorul de vinuri s-a supărat totuşi puţin pe premier. Şi-a dorit ca Emil Boc să facă o fotografie cu ei, ca să o arate celor cărora le vinde vinul românesc, dar prim-ministrul a plecat foarte repede de la forumul economic.
Schimburile comerciale ale celor două ţări au depăşit 1,5 miliarde de dolari. Noi am exportat de 209 milioane de dolari şi am importat de 1,3 miliarde de dolari. Stăm mai bine la capitolul investiţii. Oamenii de afaceri chinezi au deschis la noi aproape 10.000 de firme şi au cheltuit aproape 400 de milioane de dolari.