Antena 3 CNN Economic Biz News Business BNR suspendă publicarea indicilor de referinţă, dacă dobânda creşte prea mult

BNR suspendă publicarea indicilor de referinţă, dacă dobânda creşte prea mult

BNR suspendă publicarea indicilor de referinţă, dacă dobânda creşte prea mult
23 Oct 2008   •   17:41

BNR a decis să modifice legislaţia bancară. În cazul în care nivelul ratei dobânzii ROBOR depăşeşte cu mai mult de 25% nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de credit a Băncii Naţionale a Românie, banca centrală poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculaţi pe baza cotaţiilor băncilor participante. În această situaţie, Banca Naţională a României va publica indicii ROBID/ROBOR stabiliţi astfel: ROBID pe toate scadenţele, la nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit a băncii centrale; ROBOR pe toate scadenţele, la nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de credit a băncii centrale.
Practic, pentru clienţii unei bănci, situaţia nu poate sta mai rău, rata dobânzii majorate până acum fiind maximul pe care îl poate atinge, potrivit comunicatului. Dobânzille ROBID/ROBOR reprezintă nivelul mediu al ratelor dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară.
Practic băncile sunt lăsate să facă tranzacţii la ce dobândă vor dar dobânda de referinţă va fi de 11% la depunere şi de 14% la creditare.
Ca urmare a neregulilor constatate pe piaţa bancară românească, Direcţia de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României a invitat la discuţii conducătorii şi directorii de trezorerie din şase bănci comerciale. Acestora li s-au solicitat explicaţii legate de operaţiunile de pe pieţele interbancare, precum şi cu privire la cotaţiile excesive ale ratelor dobânzilor, se arată într-un comunicat al băncii.
Judecând după dobânzile afişate în piaţă, primele trei bănci ar putea fi ING BANK, Unicredit şi Bancpost. Acestea sunt trei din cele 10 bănci mari ale căror dobânzi sunt calculate în media pieţei şi singurele care au dus dobânzile spre 90% în ultimele zile. Celelalte trei sunt bănci mai mici, iar cea dea şaptea este o bancă ce a intermediat pentru un speculator extern care a rămas cu pierderi mari în România pentru care trebuie să mai aducă bani.

Băncilor invitate la discuţii li s-a solicitat imperativ reintrarea în normalitate. Modificarea va intra în vigoare în ziua lucrătoare următoare publicării în Monitorul Oficial.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR
Parteneri
x close