Problemele pieţii monetare au fost reflectate de avansul ratei dobânzii interbancare la o zi în dolari cu 80 de puncte de bază, aceasta fiind cea mai mare creştere zilnică înregistrată de la atacurile din 11 septembrie 2001.
Potrivit lui Dresdner Kleinwort, analist la Willem Sels, ?situaţia Bear Stearms a accelerat limitarea creditării şi criza de pe piaţa monetară. Aversiunea pentru risc a băncilor şi sensibilitatea acestora la concurenţi se va intensifica, ceea ce va majora presiunea existentă asupra fondurilor de hedging?. Rezerva Federală a Statelor Unite a luat, duminică, noi măsuri de urgenţă pentru suplimentarea lichidităţilor de pe piaţa creditelor, prin reducerea dobânzii de discount la care acordă împrumuturi băncilor, soluţie care nu a mai fost adoptată de la criza financiară din 1929.
Rezerva federală a SUA a redus rata cu discount aplicată împrumuturilor directe acordate băncilor cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%, pentru a pune la dispoziţia băncilor fondurile necesare. Această măsură a fost luată în acelaşi timp cu aprobarea unei finanţări speciale pentru preluarea băncii de investiţii Bear Stearns de către JP Morgan Chase. În cadrul acestui acord, Rezerva Federală a SUA a acceptat să finanţeze active ale Bear Stearns, în valoare de până la 30 miliarde de dolari.
Totuşi, temerile legate de faptul că alte firme s-ar putea confrunta cu o situaţie asemănătoare cu cea a Bear Stearns au influenţat orice tranzacţie încheiată. Acţiunile băncilor au înregistrat luni cele mai mari pierderi, de peste 3%. Astfel, titlurile UBS, Royal Bank of Scotland şi Barclazs au ănregistrat un declin de peste 8%, în timp ce acţiunile HBOS şi Alliance / Leicester au pierdut peste 11% din valoare. De asemenea, preţul titlurilor Lehman Brothers a scăzut cu peste 34%.
Traderii susţin că bănci importante au realizat în ultima săptămână pe piaţa interbancară operaţiuni de numai 700 milioane de lire pe zi, şi chiar mai puţin luni, în comparaţie cu media de câteva miliarde înregistrată anul trecut.
Ratele la împrumuturile interbancare acordate pe trei luni erau au 75 de puncte de bază peste nivelul ratelor Băncii Centrale Europene (BCE), comparativ cu 40 de puncte de bază la începutul lunii martie. Diferenţa a atins un nivel maxim de circa 90 de puncte la sfârşitul anului trecut.
Şeful Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a afirmat că criza de pe pieţele financiare mondiale s-a înrăutăţit şi că riscul ca acesta să se extindă la nivelul întregii economii a crescut.
Antena3.ro