Îmbină utilul cu plăcutul
Fiindcă muncești de acasă, nu trebuie să stai neapărat la un birou. Poți foarte bine lucra din pat, de pe un fotoliu, de pe canapea sau să îți iei laptopul și să stai la bucătărie. Contează să alegi un loc confortabil, care îți produce o stare de relaxare, nu să fii încordat. Ca să ai parte de un program de lucru variat, poți începe să lucrezi în prima parte a zilei din pat, iar după aceea să te muți la birou sau pe o canapea.
Asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru o zi de muncă
Vei avea nevoie de o agendă, alături de un pix sau marker, în care să ții evidența task-urilor pe care le ai de făcut și să îți notezi detalii pe care nu trebuie să le uiți. În plus, dacă lucrezi cu foarte multe proiecte, acte sau alte documente importante și ai nevoie de duplicate ale acestora, cu siguranță vei avea nevoie de o imprimantă, pentru a economisi, în primul rând, timp prețios. Asigură-te că ai destule cartușe și hartie xerox. De asemenea, asigură-te că ai la dispoziție alte accesorii utile, precum un capsator, o lampă, un cablu USB sau încărcătorul pentru telefon.
Nu combina munca cu treburile casnice
Chiar dacă muncești de acasă, asta nu înseamnă că între două e-mailuri trimise trebuie și să dai cu aspiratorul. Pentru că te vei suprasolicita, atât fizic, cât și psihic, iar pe termen lung acest lucru îți va dăuna, iar randamentul tău profesional va scădea. Totuși, dacă ți-ai terminat treaba înainte de terminarea programului, decât să îți ocupi timpul cu activități casnice, mai bine te odihnești sau te uiți la un film ca să îți încarci bateriile.
Pauze dese, de scurtă durată
Pentru că îți petreci foarte mult timp în casă, mai ales iarna, apatia se poate instala foarte ușor, iar entuziasmul pentru muncă se poate diminua. De aceea, ia o gură de aer proaspăt, pune-ți sângele în mișcare. De exemplu, la un interval de o oră, poți ieși câteva minute pe balcon, ca să te dezmorțești. În plus, după ce ai dus la bun sfârșit un anumit task, poți să iei o pauză și să faci câteva exerciții fizice, ca să îți pui sângele în mișcare, mai ales după ce ai stat pe scaun. Ori, pur și simplu poți lua o pauză și să asculți muzică, în timp ce savurezi o cană cu ceai sau lapte, iar după aceea să te întorci să îți termini treaba. O clipă de relaxare te va ajuta să treci cu bine peste fiecare zi de muncă.
Atunci când lucrezi de acasă și vrei să dai randament maxim, important este să găsești un echilibru între performanță și confort. Începe cu încăperea de unde vrei să îți desfășori activitatea profesională, unde te simți relaxat și dornic de muncă. Poate vrei să scrii e-mailuri din pat, de sub pătură sau să stai întins pe canapea, cu laptopul aproape. Ori poate îți face plăcere să lucrezi din bucătărie. Apoi, asigură-te că ai la dispoziție tot ce îți trebuie ca să îți duci la capăt task-urile. Creion, ascuțitoare, agendă, lampă, imprimantă, marker, pix, un dulap, un capsator și tot ce mai ai tu nevoie. Nu uita să iei pauze dese, de scurtă durată, ca să te relaxezi și să te dezmorțești. Astfel, munca va fi o plăcere.