"Am primit, luni, notificarea din partea companiei Bechtel privind intenţia de disponibilizare colectivă a unui număr de 1.915 angajaţi, începând cu luna aprilie. Procedura legală de disponibilizare nu este respectată şi le vom comunica acest lucru. De la început, procedura a pornit cu nerespectarea legii, în sensul că nu au fost iniţiate în prealabil negocieri cu sindicatele", a spus luni, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.
Acesta şi-a exprimat speranţa că disponibilizarea nu va avea loc, totuşi, fiind vorba doar de "presiuni" ale Bechtel de a recupera sumele pe care trebuie să le încaseze de la statul român în contul lucrărilor la Autostrada Transilvania.
"Cred că lucrărilor vor continua şi că este vorba în demararea acestei proceduri doar de presiuni ale Bechtel pentru ca statul să îşi plătească datoriile restante. Sunt acţiuni pe care Bechtel le face în vederea urgentării primii banilor. Pe lista disponibilizărilor figurează şi liderii de sindicat şi nu cred că aceştia vor fi de acord să plece", spune Daniel Don.
Acesta spune că Bechtel nu va renunţa la disponibilizările anunţate şi că AJOFM Cluj va începe acţiuni, chiar şi în instanţă.
"Dacă nu s-a respectat procedura legală, orice notificare este nulă de drept. Putem face toate demersurile oficiale inclusiv în instanţă astfel încât angajatorul să respecte Codul Muncii", a şeful AJOFM Cluj.
Constructorul Autostrăzii Braşov-Borş (Transilvania), compania Bechtel, anunţa, la începutul lunii februarie, că ar putea face concedieri colective din cauza neonorării datoriilor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), de 214 milioane de euro.
Antena3.ro