Antena 3 CNN Economic Biz News Business Banca Naţională renunţă, cel puţin teoretic, la testul de stres

Banca Naţională renunţă, cel puţin teoretic, la testul de stres

1 minut de citit Publicat la 15:09 28 Iul 2008 Modificat la 15:09 28 Iul 2008
Banca Naţională renunţă, cel puţin teoretic, la testul de stres
Banca Naţională a României renunţă - cel puţin teoretic - la analiza de stres obligatorie pentru fiecare client, atunci când acesta solicită un împrumut. Practic, banca va face o simulare de risc. Clienţii vor primi un desfăşurător de plată a unor rate mult mai mari, pentru cazul în care s-ar deprecia puternic leul şi ar creşte foarte mult comisioanele.

Renunţarea la analiza de stres pare a fi singura concesie pe care a acceptat-o Isărescu la negocierile cu bancherii. Totuşi, cei de la BNR vor trimite băncilor un set de formulare în care clientul trebuie să se încadreze. Este vorba de un profil bazat pe vârstă, profesie, locul de muncă, moneda în care primeşte salariul şi mărimea venitului. Imediat după aceea, ofiţerul de credite trebuie să îi pună în faţă desfăşurătorul cu ratele. Apoi urmează un alt desfăşurător cu o simulare a ratelor mult mai mari. Astfel că, testul de stres va rămâne, sub o formă sau alta.

Dacă vor fi semnate şi parafate, regulile Băncii Centrale lasă, practic, instituţiile de credit fără mulţi clienţi. Iar creditele acordate vor fi mult mai mici. Băncile consideră că împrumuturile acordate doar pe baza veniturilor declarate la Fisc în anul anterior, dobânda fixă, dar şi calcularea creditului la cea mai mare dobândă din piaţă din ultimele 18 luni sunt reguli deja drastice. Şi speră ca măcar la analiza de stres să se renunţe în totalitate.

Cei care sunt atenţi la piaţă, spun că băncilor le va fi foarte greu să găsească portiţe de scăpare, cel puţin în perioada imediat următoare. Aşa că, în viitor, împrumutul de la bancă va fi mai mic şi cu 30 la sută. Acum, cele mai multe bănci dau credite pe maximum 70 la sută din veniturile nete ale clienţilor. După noile norme, băncile nu vor mai putea acorda credite decât în limita a 40 la sută din venituri.

Observator

×
x close