Analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că BNR s-a confruntat cu o decizie grea şi că a ales, din păcate, varianta cu efecte bune doar pe termen scurt. ?Creşterea dobânzii reia ciclul cu încurajarea investitorilor, aşa-zişilor investitori străini, care-s nişte speculatori?. ?Se va adânci şi mai rău deficitul uriaş extern?, a fost diagnosticul pus de Ilie Şerbănescu.
Economistul Ionuţ Dumitru consideră că BNR ar fi putut creşte dobânda de politică monetară chiar şi cu 1%, dar că a avut în vedere efectul unei creşteri mari asupra cursului valutar. El este de părere că ?decizia a fost un compromis. 0.5%, din punctul de vedere al inflaţiei, este puţin. Dar este un echilibru între factorii care pot duce la o creştere a cursului de schimb, care deja este nesustenabil?.
În acest an, BNR a redus rata dobânzii de patru ori, de la 8,75% până la 7%. Cea mai importantă scădere, de 0,75 puncte, a fost făcută în şedinţa din 9 februarie.
Banca Naţională a mai anunţat că va continua să gestioneze "prudent" lichiditatea de pe pieţele financiare prin intermediul operaţiunilor de piaţă şi că va menţine nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii atât pentru lei, cât şi pentru valută ale băncilor.
Consiliul de administraţie al BNR a aprobat şi Raportul trimestrial asupra inflaţiei. Documentul va fi prezentat publicului pe 5 noiembrie. Următoarea şedinţă a Consilului de administraţie al BNR dedicată politicii monetare va avea loc pe 7 ianuarie 2008.
Antena 3