Antena 3 CNN Economic Biz News Business Banca Europeană a redus dobânda de referinţă. Leul continuă să se aprecieze: 1 euro = 3.9233 lei

Banca Europeană a redus dobânda de referinţă. Leul continuă să se aprecieze: 1 euro = 3.9233 lei

Banca Europeană a redus dobânda de referinţă. Leul continuă să se aprecieze: 1 euro = 3.9233 lei
08 Oct 2008   •   14:19

Prezenţa BNR pe piaţa s-a făcut simţită şi miercuri. Euro a fost cotat, miercuri, la valoarea de 3, 9233 lei. Pe piaţa interbancară, moneda europeană s-a tranzacţionat şi la 3,85 de lei. Leul se apreciază uşor, după ce, marţi, moneda europeană a fost cotată la 3.9277 lei. Băncile centrale din întreaga lume au redus dobânzile de referinţă, în încercarea de a stopa declinul economic cauzat de criza financiară din Statele Unite. Atât Banca Centrală Europeană, cât şi Rezerva Federală americană au scăzut cu 0,5% dobânda de politică monetară. Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când Banca Europeană reduce dobânda cheie.
Acţiunea comună a băncilor centrale ale celor mai mari economii mondiale are loc în contextul în care investitorii se tem că actuala criză financiară a scăpat de sub control, iar eforturile guvernamentale nu vor putea preveni recesiunea economică mondială. De menţionat că singura ţară puternic industrializată în care banca centrală nu a luat această măsură este Japonia, ţară unde dobânda de referinţă este doar 0,5%.
Miercuri a fost o zi nefastă pentru sistemul financiar global. Bursele din majoritatea statelor importante ale lumii au căzut. La fel şi BVB, care afost închisă, după ce a înregistrat o scădere de aproape 15 procente.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: curs valutar banca centrala europeana
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close